Janmastami / Srila Prabhupada vyasa puja

A Sri Krisna Janmastami fesztivált 2020. augusztus 12-én (szerdán) fogjuk ünnepelni Krisna-völgyben!

Srila Prabhupada Vyasa-puja ünnepségét pedig másnap, 2020. augusztus 13-án (csütörtökön) ünnepeljük majd.

"Krisna születésekor a bolygórendszerek olyan alakzatokba rendeződtek, melynek hatására minden kedvezővé vált. Szerte a világon - keleten, nyugaton, délen és északon - jólét és béke uralkodott. Szerencsés csillagok ragyogtak az égen, s a városokban, a falvakban, legelőkön és az emberek elméjében a szerencse és a bőség jelei mutatkoztak. A folyók bővizűen hömpölyögtek, a tavakon szebbnél szebb lótuszvirágok pompáztak. Az erdők pávákkal, gyönyörű madarakkal voltak teli, a ligeteket hangos csivitelés, rikoltozás töltötte be. Párjukkal  táncot lejtettek a pávák, a lágy szellő finom virágillatot sodort, s mindenkit borzongatóan jóleső érzés kerített hatalmába. A bráhmanák - akiknek az életében a különböző tűzáldozatok fontos szerepet játszottak - otthonukat most nagyon kellemesnek találták áldozataik elvégzéséhez. Eddig már-már úgy tűnt, a démoni királyok gáncsoskodása miatt végérvényesen kihunyt az áldozati tűz a bráhmanák házioltárain - most azonban háborítatlanul lobbanhatott fel a tűzceremóniák lángja. Az áldozati tilalom miatt nagy kiábrándultság lett úrrá a bráhmanák elméjén, értelmén és tettein. Krisna születésének pillanatában azonban, az Istenség Legfelsőbb Személyiségének eljövetelét tudtul adó transzcendentális égi hangok hatására az ő szívüket is határtalan boldogság árasztotta el."

"A gandharvák és a kinnarák énekükkel, Siddhaloka lakói és a caranák pedig imáikkal magasztalták az Istenség Személyiségét. A mennyei bolygókon az angyalok és a vidyádharák feleségeikkel együtt boldog táncra perdültek, a nagy bölcsek és a félistenek pedig örömükben virágesőt szórtak a magasból. A tengerparton lágyan csobogtak a hullámok, s a távolból a tenger fölött úszó felhők kellemes, fület gyönyörködtető mennydörgése hallatszott. Amikor minden készen állt, a mindenki szívében jelen lévő Sri Visnu az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként megjelent az éj sötétjében az istennői szépséggel tündöklő Devaki előtt. Megjelenése olyan volt, mint a teliholdé, mely ott ragyogott a keleti horizonton azon az éjjelen." (Krisna-könyv: Az Úr Krisna születése)

"A lelki tanítómester lótuszlába a tiszta odaadó szolgálat lakhelye. Nagy tisztelettel borulok le lótuszlábaihoz. A lelki tanítómester kegyéből juthatunk át az anyagi lét óceánján és érhetjük el Krisnát."

"Tedd a lelki tanítómester lótuszajkairól származó tudást eggyé szíveddel, s ne vágyj semmi másra. A lelki tanítómester lótuszlábaihoz való ragaszkodás a legjobb eszköz a lelki fejlődésre. Kegyéből a lelki tökéletességre irányuló összes vágy beteljesül." (Részlet Narottama das Thakura Prema-bhakti-candrikájából)

Egy kis ízelítő a 2018-as fesztivál nektárcseppjeiből:

"Sri Krisna Janmastami és Srila Prabhupada megjelenési napja szeptember elejére esett. Syamasundara megjelenésének napján az a kedvtelés nyilvánult meg az oltáron, amikor a gopik Sonkhnál főztek, s a teheneiket a közelben legeltető tehénpásztorfiúk megérezték a készülő ételek illatát, ami a főzés helyszínére vonzotta őket. A tehénpásztorlányok először úgy tettek, mintha nem látnák őket szívesen, majd egy játékos szóváltás után végül beleegyeztek, hogy a gopák is részt vegyenek a készülő lakomán.

A fesztivál egyik díszvendége mozgalmunk híres szakácsa, Kurma prabhu volt, aki ezelőtt még soha nem látogatott Krisna-völgybe, Radha-Syama elrendezéséből pedig pont akkor jött, amikor főzős kedvtelés zajlott az oltáron. Főzéstudománya mellett egy másik oldaláról is megismerhettük: reggel eksztatikus kirtanát vezetett, melyet követően másik kiemelt vendégünktől, Őszentsége Mahadyuti Swamitól hallhattunk Krisna megjelenéséről. A nap további részében szintén kinti programok lettek volna, de mivel az időjárás ekkor sem kedvezett nekünk, végül az egész napot a templomszobában tölthettük Radha-Syama társaságában. Kis Radha-Syama hintázott, folyamatosan énekeltünk Nekik, s amikor épp nem kirtanával vagy bhajanával dicsőítettük Őket, krisna-kathát hallgattunk a kedvteléseikről.Janmastami estéjén láthattuk a nemrég készített, Srila Prabhupada életéről szóló A mantra, a mozgalom és a Swami, aki az egészet elkezdte című filmet is, amely még inkább tudatosította bennünk azt, hogy kinek köszönhetjük azt a rengeteg nektárt, amiben nemcsak Janmastamin, hanem nap mint nap részünk van, s a film megalapozta a bhakták másnapi meditációját is."