Govardhana puja

2020. november 15. (vasárnap)

"A tehénpásztorok megkérdezték Krisnát, hogyan is képzelte el a yajnát, s Krisna a következő útmutatásokat adta nekik: "A yajnára összegyűjtött gabonából és tisztított vajból készítsetek finom ételeket, főzzetek rizst, dált, halavát, süssetek pakorát, purit, s készítsetek tejből finom édességeket: édesrizst, rabrit és édes golyókat, sandesát, rasagullát, laddut. Hívjatok meg tanult brahmanákat, hogy az áldozat alatt a megfelelő védikus himnuszokat skandálják és lebonyolítsák a tűzáldozatot. Adományozzatok sok gabonát és pénzt a brahmanáknak! Ékesítsétek fel a teheneket és jól etessétek meg őket. Az alacsonyabb rendű állatoknak - például a kutyáknak - és az érinthetetlennek tartott ötödik kasztba tartozó candaláknak is adjatok bőségesen prasadamot! Miután friss fűvel megetettétek a teheneket, elkezdhetitek a Govardhana-puja nevű áldozatot. Ezzel az áldozattal nagy örömet szereztek majd nekem."

"Aki semmibe veszi a Govardhana-hegy imádatát annak ellenére, hogy én magam adtam rá utasítást, az nem lehet boldog. Sok-sok kígyó él a Govardhana-hegyen, s akik elhanyagolják előírt kötelességüket, a Govardhana-puját, azokkal ezek a mérges kígyók végeznek majd." (Krisna-könyv: A Govardhana-puja)

Egy kis ízelítő a 2018-as fesztivál nektárcseppjeiből:

"Govardhana-puja előtti héten valójában nemcsak itt, hanem az egész országban lázasan készülődnek a bhakták, a budapesti és a vidéki központokban egyaránt, hogy ők is minél több felajánlást hozhassanak Girirajának! Az idén 1920 kilogramm ételt ajánlottunk fel Neki, amelyből kicsit több mint 1000 kiló készült itt, Krisna-völgyben, a többi pedig a távol élő bhakták odaadó felajánlása volt Govardhana Lálnak. Mosolyából ítélve nagyon elégedett volt az ajánlattal! Ezenkívül persze abhisekát is ajánlottunk Neki, valamint az aznapi program jó része a tehenészetben zajlott, ahol Radha-Syama kedvenceit, a teheneket imádtuk. Ilyenkor, a program előtti napokban a bhakták minden évben kitisztítják a gosalát, majd egy szép oltárt készítenek Govardhana Lálnak, ahová szintén édességekkel várják Őt, és sok-sok csapátit sütnek a teheneknek. Giridhárinak pedig a helyi Govardhana-hegynél tartottuk az aratit, s lelkes kirtana közepette ott jártuk körbe Govardhana Lált is."