Ramavijaya utsava

Rama vijayotsava alkalmával azt ünnepeljük, hogy az Úr Ramacandra győzelmet aratott Rávana felett. 2023-ban az ünnepséget október 24-én (kedd) fogjuk tartani.

 

"Az Úr Ramacandra Laksmana és a majomkatonák - Sugriva, Hanuman, Gandhamada, Nila, Angada, Jambavan és Panasa - gyűrűjében a raksasák harcosaira támadt, akik a legkülönfélébb legyőzhetetlen fegyverekkel, karddal, lándzsával, íjakkal, sakti-nyílvesszőkkel, stb. vértezték fel magukat." (Srimad-Bhagavatam, 9.10.19.)

"Az Úr Ramacandra így szólt Rávanához: 'Az emberevők közt te vagy a leggyalázatosabb...! Kutyára hasonlítasz, mert ahogy a kutya lop ételt a konyhából, mikor a gazda nincs otthon, úgy raboltad el távollétemben hitvesemet, Sitadevit. Ezért ahogy Yamaraja bünteti meg a vétkeseket, úgy foglak én is megbüntetni téged!... Így becsmérelte az Úr Ramacandra Rávanát, majd egy nyílvesszőt illesztett íjába, célba vette őt és kilőtte a nyilat, amely úgy hatolt át Rávana szívén, akár egy villám..." (Srimad-Bhagavatam 9.10.22-23.)

 

Egy kis ízelítő a 2018-as fesztivál nektárcseppjeiből:

"Idén is segítettünk az Úr Ramacandrának és majomkatonáinak legyőzni Ravanát Ramacandra Vijayotsava ünnepén. Az idei Ravana – a fesztivál előtt pár nappal a tehenészet konyháján történt kisebb tűzeset miatt – egy kicsit kisebb lett, mint az előző években, a bhakták lelkesedése viszont cseppet sem volt kevesebb, amikor szitkaikkal és fegyvereikkel ostromolták Rávanát. Sita-Rama-Laksmana és Hanuman minden bizonnyal élvezték a mókát, a bhakták pedig buzgón imádkoztak Hozzájuk, hogy a szívükben is pusztítsák el az ellenségeket, melyek a Radha-Syama iránti tiszta odaadás útjában állnak."