Nitya-seva

A Nitya-seva "folytonos szolgálatot" jelent. Húsz év után Sri Sri Radha-Syamasundara imádata még mindig rendszertelen, ennélfogva nem megbízható bevételeken nyugszik. Ezen szeretne változtatni a Nitya-seva projekt. A tervek szerint a bhakták egy olyan pénzalapot támogatnának adományaikkal, melynek éves hozama fedezné a murtik imádatának költségeit. Ezzel biztosíthatnánk Radha-Syama  imádatának legfontosabb elemét: fennakadások nélküli folytonosságát. Az alábbiakban Srila Sivarama Swami Maharaja levelét olvashatjátok a Nitya-seva projekttel kapcsolatban:

 

Kedves Bhakták!

 

1987-ben azzal a szándékkal kezdtem el prédikálni Magyarországon, hogy létrehozzak egy önellátó farmközösséget, Radha-Krisna murtikkal a középpontban. Tervem valóra is vált: 1993-ban megvettük azt a földbirtokot, ahol ma Krisna-völgy, a magyar yatra jelenlegi központja található. Krisna-völgyben már kezdettől fogva Radha-Syamasundara körül forog az élet. Amikor a murtikat 1996-ban oltárra állítottuk, az egész farmon csak három lakóház volt a templomon kívül, és Krisna-völgy lakóinak nagy része még a közeli faluban lakott. Ám már akkor is Radha-Syama álltak a középpontban, s Ők voltak a bhakták lelkesedésének legfőbb forrása.

Krisna-völgy egyre nőtt, s Radha-Syama ma már nem csak a magyarországi bhakták imádott murtija: szerte a világon vannak híveik, s évente huszonötezer látogatót bűvölnek el Krisna-völgyben.

Radha-Syamasundara imádata ennek ellenére nem nyugszik szilárd alapokon. Nagyban függ ugyanis a könyvosztásból és az idegenforgalomból befolyó bevételektől és az alkalmi adományoktól, melyek együttesen csak ötven százalékát teszik ki annak, ami a teljes fenntartáshoz kellene. Ezt a hiányzó összeget jelenleg az 1%-os juttatásból pótoljuk: ennyit kap összesen az egész yatra a magyar adófizetők által felajánlott adóforintok után. Ez azonban olyan pénzforrás, amit a magyarországi prédikálásra kellene fordítanunk, és ami mindig a folyton változó kormányzati politika függvénye.

A Nitya-seva projektet azért indítottuk útjára 2002-ben, hogy állandó bevételt biztosítsunk vele Radha-Syamasundarának. Mihamarabb szeretném a teljes összeget előteremteni, hogy ennek hozama örök időkre (Nitya) biztosítsa Radha-Syama és Gaura-Nitai szolgálatát (seva). Ez a Nitya-seva projekt. Ez teszi lehetővé, hogy fennakadások nélkül imádhassuk Radha-Syamát, ami az imádat legfontosabb aspektusa.

A Nitya-sevā hagyománya

A murti-imádatnak Indiában több millió éves hagyománya van. A királyok és földbirtokosok a murtiknak adományozták a környék földjeit és falvait, s a befolyt terményt és adókat azután a murtik imádatában használták föl: ebből finanszírozták a murtik ruháit, ékszereit, az ételfelajánlásokat, és természetesen ebből tartották el az imádatot végző bhaktákat, a pujárikat is.

A murtik pártfogói ezen kívül is adományoztak pénzt, ékszereket, s egyéb értékes dolgokat. Ezeket befektették, s a hozam további bevételt jelentett a murtik szolgálatában. Számos indiai templom alakított ki ezzel a módszerrel olyan eszközportfóliót, mely lehetővé teszi, hogy a murtik imádata ne függjön a gazdasági vagy politikai változásoktól. Indiában ez az évezredek óta követett gyakorlat biztosítja számos murti – például Jagannatha vagy Balaji – számára, hogy imádatuk korszakokon át töretlenül, ugyanolyan színvonalon történjen.

Srila Prabhupada szintén elindított egy Nitya-seva projektet, melynek célja a vrindavanai Krisna-Balarama-templom és a mayapuri Radha-Madhava-templom fenntartása. A projektet Mayapur-Vrindavana Trust-nak nevezte el. Ennek egyik befektetése a jól ismert MVT rezidencia, hotel és étterem Vrindavanában. Jelenleg Mayapurban is hasonló projekten dolgoznak.

Srila Prabhupada példáját követve én is szeretném biztosítani Radha-Syamasundara és Budapesten Gaura-Nitai imádatát. Ha gondoskodunk a murtik imádatáról, az Urak cserébe gondoskodnak majd a magyar yatra, a külföldi adományozók és az egész ország jólétéről. Ez a transzcendentális módszer: gondoskodj Krisnáról, s Ő is gondoskodik rólad.

Az imádat kiadásai

Radha-Syama és Gaura-Nitai imádatának részletes költségvetését külön tesszük közzé. Alább mindkét murti imádatának éves kiadásai láthatóak, csoportos lebontásban. Radha-Syama és Gaura-Nitai között a költségek négy-egy arányban oszlanak meg. (Ennek az az oka, hogy Krisna-völgyben az imádat magasabb színvonalú, és további murtik – Laksmi-Nrisimha, Govardhana Lala, Gaura Nataraja, Gopesvara és Yogamaya – imádatát is magában foglalja.)

Az itt következő listán a más forrásokból – például könyvosztásból – származó támogatások, melyek a korábban említett szükséges összeg hiányzó részét jelenleg pótolják, nem szerepelnek. Azt soroljuk itt föl, milyen összegre van összesen szükség, és mennyit kell előteremtenünk.

Kiadások (m: millió forint)

40m

Pujarik (2/3 fenntartásra, 1/3 társadalombiztosítási járulékra)

9m

Ruhák és ékszerek

15m

Bhoga, fűszerek, ghí

10m

Az osztály kiadásai, beleértve a közüzemi költségeket is

9m

Virágok

26m

Egyéb: Tulasi, karbantartás, ünnepek, templom helyiség, fogyóeszközök stb.

109m

Teljes összeg

Bevétel

8m

Prasadam eladás

5m

Alkalmi adományok

3m

Adományos doboz

7m

Jelenlegi Seva-puja és Nitya-seva

4m

Egyebek

27m

Teljes összeg

A murtik teljes éves bevételéből hiányzó összeg: 82m

Ennyit kellene tehát a Nitya-seva befektetésnek hoznia évente, hogy gondoskodni tudjunk Radha-Syamáról és a többi murtiról.

A befektetési alap

Amikor a Nitya-seva projektet elkezdtük, a magyar bankok a lekötött betétekre 8-10% kamatot adtak. Ezek az idők azonban rég elmúltak. A Nitya-seva alapot újra befektettük Krisna-völgy melletti legelőkbe és termőföldekbe, valamint budapesti ingatlanokba. Ezek a befektetések évi biztos 5%-ot hoznak, s emellett a befektetett tőke értéke is növekszik. Srila Prabhupada példáját követtük ezzel, aki az MVT létrehozásával szintén ingatlanba fektetett.

Ahhoz, hogy 5% kamat mellett évi 82m forintot hozzon, a Nitya-seva alap értéke 1,640m forint kell legyen.

Ha ehhez hozzávesszük a Magyarországra jellemző 5%-os éves inflációt, a szükséges befektetés teljes összege:

1 725 000 000 HUF, ami

5 560 500 EUR

6 061 500 USD

4 689 400 GBP

Adományok

Hagyományosan a Nitya-seva szponzorok egy napi imádatot támogatnak, melynek összege az inflációt is figyelembe véve 236 000 forint. Ez az összeg 4 725 000 forint adomány hozamából áll elő. Mindez azt jelenti, hogy olyan bhaktákat vagy bhakta-csoportokat keresünk, összesen 365-öt, akik az év egy-egy napján 4 725 000 forint adománnyal támogatják az imádatot.

Ha szeretnél ilyen adományozó lenni, jelentkezz nálunk a Nitya-seva Hivatalban a [email protected] címen. Én vagy a csoport valamelyik tagja fölveszi majd veled a kapcsolatot.

Kérdések

Most röviden megválaszolom azokat a kérdéseket, melyeket a bhakták általában föltesznek a Nitya-seva adományokkal kapcsolatban.

Egy összegben kell-e befizetni a 4 725 000 forintot?

Ha valakinek van rá lehetősége, a legjobb, ha egy összegben fizeti be. Természetesen van lehetőség részletfizetésre is. A részletfizetéssel kapcsolatban keress minket a fentebb feltüntetett elérhetőségen.

Néhány éve már befizettem egy Nitya-sevát. Számít-e ez valamit a jelenlegi rendszerben?

A Nitya-seva befizetésed a jelenlegi bevétel részét képezi. Amiatt, hogy a kamatok lecsökkentek, a kiadások pedig megnőttek, azoknak az adományozóknak, akik egyedül szeretnének egy napi imádatot szponzorálni, ki kell egészíteniük az adományukat a jelenlegi összegre.

Mi van akkor, ha már befizettem egy Nitya-sevát, de nem tudom kiegészíteni a jelenlegi összegre?

A Nitya-seva napodat megosztjuk más adományozókkal, hogy az adományok hozama elérje az arra a napra szükséges összeget.

Mi lesz a Seva-puja programmal?

A jelenlegi Seva-puja befizetések hozzájárulnak a murti-imádathoz. Ha akarod, továbbra is fizetheted, vagy átválthatod Nitya-sevára. Mi azonban kizárólag a Nitya-sevára fogunk koncentrálni.

Honnan tudhatjuk, hogy a befektetési alapot okosan fogják befektetni és hozzáértően kezelik?

Húsz éve avatott bhakták, fő adományozóink házakat, lakásokat építtetnek, melyek a Nitya-seva befektetéseket segítik. Az ingatlanokat és hozamaikat a magyar yatra vezetői kezelik.

Szeretnék adományozni, de a teljes összeg túl sok nekem. Mit tehetek?

Minden adományt köszönettel fogadunk. A legjobb, ha össze tudsz fogni néhány barátoddal, hogy együtt fizessétek be a teljes Nitya-sevát. Ha ez nem megy, mi majd összerakjuk a kisebb adományokat.

Kérlek, segítsetek!

„Ó, legkiválóbb brāhmaṇa! Sok férfi áldozta már életét a csatatéren, nem rettenve meg a harctól, de csak kevesen kapták meg azt a lehetőséget, hogy megtakarított vagyonukat nagy hittel egy olyan szentnek adhassák, aki szent helyeket hoz létre.” (SB 8.20.9).

Kedves bhakták! Már elég idős vagyok. Huszonhét éve avattuk be Radha-Syamasundarát, akik az életet jelentik számomra. Mielőtt elhagyom ezt a világot, szeretném biztonságban tudni Radha-Syama és Gaura-Nitai imádatát, hogy az ne függjön a magyar yatra bevételeinek esetleges ingadozásaitól.

Számos fontos projektben részt vettetek már: Radha-Syama templomának építésében, felújításában, és nemrég az oltár megújításában. Krisna a következő áldást adja mindezért a szolgálatért: „Annak, aki a murtinak földeket, piacokat, városokat és falvakat adományoz, hogy a murtik napi imádata és a számukra rendezett ünnepek folytatódhassanak, olyan gazdagság lesz a jutalma, amilyen csak Nekem van.” (SB. 11.27.51)

Azonban egyik említett projekt sem olyan nagyszabású, mint a Nitya-seva. Egyedül a ti támogatásotokban bízhatok, és Radha-Syamában, hogy szíveteken keresztül arra ösztönöz majd benneteket: segítsetek.

Aki úgy érzi, hogy szeretne és tud is segíteni, de további információra van szüksége, az keressen meg bátran, hogy megbeszélhessük.

Az adományokat egy erre a célra elkülönített bankszámlára fizethetitek be. Kérlek, tüntessétek föl lelki és polgári neveteket egyaránt, email címetekkel együtt, hogy tudjuk, ki küldte az adományt.

Bank neve, címe: MBH Bank Nyrt. 1056 Budapest, Váci u. 38.

Számlatulajdonos: Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Számla elnevezése: Nitya-seva

Bankszámlaszám: 10300002-10534404-49020097

Külföldi utalás esetén:

IBAN: HU08 10300002-10534404-49020097

Swift (BIC) kód: MKKBHUHB

Még egyszer köszönöm!

Jaya Radha-Syama!

Sivarama Swami

 

Kapcsolattartók:

Anuragi Devi Dasi: +3630 748 0812, [email protected]

Mohana Dasa: +3630 405 8867, [email protected]

Kövessetek minket Facebook-on is: keressétek a Radhe-Syama Nitya-seva közösségi oldalt!