64. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2021. október, november, december

Kedves Bhakták!
 
Kérlek, fogadjátok alázatos hódolatomat!
Minden dicsőséget Srila Prabhupadának! Jaya Radha-Syama!
 
Az idei Govardhana-puja fesztivált nagy várakozás előzte meg, hiszen a tavalyi fesztivál a koronavírus miatt teljesen elmaradt, s az idén a bhakták nagyon szerették volna ismét sok felajánlással megörvendeztetni Sri Govardhana Lált, s személyesen is részt venni az ünnepségen. Sajnos a covid az idén is áthúzta a számításainkat: az országszerte növekedő esetszámok és az új szigorítások miatt a yatra vezetői pár nappal a fesztivál előtt ismét arra kérték a bhaktákat: személyesen mégse jöjjenek, hanem az online közvetítésen keresztül kövessék a fesztivált.

Így ismét szűk körben ünnepeltünk. A reggeli hosszú kirtana után – melyet Dirashanta Das Goswami vezetett – Sivarama Swami Maharaja tartott leckét a Govardhana-pujához kötődő kedvtelésről és arról, hogy mennyire fontos Krisna teheneinek védelmezése. Utána Govardhana Lál abhisekája következett, majd a helyi bhakták személyesen is ellátogattak a tehenészetbe, hogy megetessék a szépen kifestett és feldíszített teheneket, majd az újonnan kiépített parikrama-úton körbejárták a Govardhana-hegyet. Legvégül pedig sor került a fesztivál előtti napokban készített bhoga felajánlására is, amit Govardhana Lál a budapesti templomban készült nagytortáján ülve fogadott el. Azok a bhakták pedig, akik nem tudtak eljönni és elhozni a felajánlásaikat, otthon, Govardhana Lál képének ajánlották fel szeretetük megnyilvánulásait.

A szokásokhoz híven minden karttika-fesztivált megünnepeltünk itt Új-Vraja-dhamában, hiszen karttika a fesztiválok hava. A különleges hónap különleges eseménnyel zárult az idén: Sivarama Swami Maharaja egy hatalmas harinamát tartott Krisna-völgyben karttika utolsó estéjén a helyi bhaktákkal, miután Radha-Syama nyugovóra tért.

Govardhana-puja után pár nappal pedig elkezdődött a bemelegítés a Srila Prabhupada-maratonra: a Krisna-völgyi bhakták a hagyományok szerint minden évben két héttel a maraton hivatalos kezdete előtt elindulnak könyvet osztani, hogy mire elkezdődik a hajrá, belejöjjenek a könyvosztásba, hiszen az év többi részében más szolgálatokkal vannak elfoglalva. A pujarik újra bekapcsolták a sankirtana-kommander, Govardhana Lál telefonját, melyen a bhakták áldáskérő üzeneteit várták, s Jagannatha az idei maratonon is meglátogatta a könyvosztókat az ország különböző pontjain. Így az idei maratonon 199 lelkes bhakta vett részt a templomokból, nama-hattákból és a kongregáció tagjai közül, s 36 777 db könyvet osztottak ki Srila Prabhupada, Gaura-Nitai és Radha-Syama elégedettségére. Ami pedig újdonság volt: az idén a Krisna-völgyi webshopban is kiemelkedő mennyiségű könyvet vásároltak a maratoni időszakban!

Az év vége azonban nemcsak a könyvosztóknak maraton, hanem a többi bhaktának is, akik a könyvosztók szolgálatait végzik az adott időszakban. Ez különösen a tehenészetben és a pujári-osztályon érezhető, hiszen a mezőgazdaság és a turizmus a téli időszakban lelassul. Igaz – az idén először –, az étterem november-decemberben is nyitva tartott s várta látogatóit Krisna-völgyben. A pujári-osztályon pedig most tervezik a bhakták Radha-Syama 2023-as új ruháit, melyeket tavasszal kezd majd el hímezni Radha-Syama ruháinak hímző-csapata Indiában.

Mindezek mellett folyamatosan zajlik Krisna-völgy fejlesztése, szépítése is. Mint említettük, kiépült a parikrama-út a Govardhana-hegy körül, tisztítják a Yamuna menti két nagy tavat, s új víztározókat építenek. A templom épületében átalakul pár helyiség (többek közt Radha-Syama ruhaszobáját is bővítjük majd), s pár szent hely is megnyilvánult… de mindez a sok építés és változás hadd legyen meglepetés mindannyiótoknak azokra az alkalmakra, amikor újra el tudtok majd látogatni Radha-Syama birodalmába. Reméljük, minél többetekkel találkozhatunk majd 2022-ben, legkésőbb a Nrisimha-caturdasi fesztiválon.

Jelen hírlevelünkben egy nagyon kedves támogató házaspárról szeretnénk írni nektek, bhaktin Együd Mariannáról és Pariksit Dasról. Pariksit Das öt éven át brahmacariként szolgált a budapesti templomban. Éveken át a sankirtana-lista élén állt mint a legeredményesebb könyvosztó. Teljes idős szolgálata mellett kitűnő tanuló volt a Bhaktivedanta Főiskola teológus szakán. Száz százalékban részt vett a templomi sadhanákon, minden vasárnapi programon lelkesen prédikált a vendégeknek, és szelíd, kedves, szeretetteljes jellemével minden bhakta szívébe belopta magát. Brahmacari évei után kiköltözött a templomból, dolgozni kezdett, s a civil életben ugyanolyan sikeres lett, mint korábban a szolgálataiban. Nem sokkal ezután ismerkedett meg későbbi feleségével, Mariannával, aki szintén elkötelezett bhakta, méltó lelki társa lett. Bár otthonukban komolyan gyakorolják a Krisna-tudatot, a világi életben rájuk háruló felelősségek miatt bizony előfordult, hogy hosszabb ideig elmaradoztak a templomi programokról.

Az egyik évben, amikor a házaspár nem tudott reszt venni a Govardhana-puja alkalmából rendezett fesztiválon, az egyik templomban élő bhakta titokban meglátogatta őket, és a tudtuk nélkül egy meglepetést hagyott a lakásuk kilincsén, melyben Govardhana Lál maha-prasadamja volt. Aznap este Pariksit Prabhu felhívta ezt a bhaktát, és azt mondta, hogy a maha-prasadam sohasem jöhetett volna jobbkor, ugyanis amikor megtalálták a kilincsen lógó meglepetés-csomagot, éppen az orvostól jöttek, aki sajnos rossz hírt közölt velük: Pariksit Prabhunál agydaganatot diagnosztizáltak. A házaspárt nagyon megérintette Krisna személyes gondoskodása, és ezt egyebek mellett azzal is szerették volna viszonozni, hogy választottak egy napot, melyen a következő tízezer évben ők gondoskodnak majd Krisnáról – vagyis vállaltak egy teljes Nitya-sevát.

Hála Radha-Syamának, Pariksit Prabhu daganatát eltávolították, egészsége fokozatosan helyreállt, így a házaspár zavartalanul tud a lelki életére fókuszálni! Hálásan köszönjük önzetlen szolgálatukat, szép példájukat, barátságukat! És ezúton szeretnénk mindannyiótoknak köszönetet mondani, amiért 2021-ben is töretlen odaadással támogattátok Sri Sri Radha-Syamasundara és Sri Sri Dayal-Nitai–Vijaya-Gauranga napi imádatát!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
Syamajiu Dasi

2022. január 10., Új Vraja-dhama

Letölthető anyagok