62. szám - Nitya-seva Hírlevél

Kedves Bhakták!
 
 Legutóbbi hírlevelünket egy olyan kívánsággal fejeztük be, amelyet azóta teljesített Radha-Syama: mivel a járvány okozta problémák – és azzal együtt a COVID-intézkedések – országos szinten enyhültek, Krisna-völgy kapuja teljes egészében kitárult, így az előző fesztiválon ismét együtt ünnepelhettünk.

Két jelentősebb fesztivált szerveztünk meg az elmúlt három hónapban. Áprilisban a Rama Navamit ünnepeltük, az Úr Ramacandra megjelenési napját. Az Úr Ramacandra és örök társai darsanában részesítették a jelenlévőket, és mosolyogva fogadták el a pujárik által készített ételfelajánlásokat.

Májusban került sor a második fesztiválra, ami tulajdonképpen két fesztivál volt egybevonva: a Nrisimha Caturdasi és Srila Sivarama Maharaja vyasa-pujája. Az egész országból érkeztek a bhakták, hogy részt vegyenek rajta – szinte teljesen megtelt velük a nagysátor. Laksmi-Nrisimhadeva, az Úr Ananta és Sudarsanadeva abhisekában részesültek, és sokféle finomságot ajánlottak fel a számukra. Sri-Sri Radha-Syamasundara két-két nappali és esti ruhával lettek gazdagabbak ezen és a rákövetkező napon.

Bár a tavasz inkább a hűvös arcát mutogatta, eléggé felmelegedett az idő ahhoz, hogy Gopesvara Mahadeva és Yogamaya Devi végre hazaköltözhessenek kis templomaikba. Gopesvara Mahadevát bárki megfürdetheti hétfő délutánonként egy pujári segítségével.

A tulasik szintén kiszabadultak a templomszobával szembeni szűk folyosóról, és hazaköltöztek tágas és meleg üvegházukba. A tulasi-ház „nyáriasításában”, vagyis a téli szigetelés eltávolításában sokat segítettek a pécsi bhakták – ezúton is nagyon hálásak vagyunk nekik. Egy zöld hálót is felszereltek az üvegházban, ami megvédi Tulasi Devit a nap égető sugaraitól.

Júniusban berobbant a hőhullám – most igazán Vrindavanában érezheti magát az ember. A kert gazdagon ontja a virágokat, így Radha-Syama füzérei és oltárdíszítő virágai teljes egészében helyi termésből származnak. A zöldségkert szintén ebben az időszakban szolgál a leggazdagabb felajánlással. A tervek szerint azonban nemcsak a virágok és az ételek, hanem a murti-ruhák terén is erősíteni fogjuk a helyi termelést: a vezetők összeállítottak egy ütemtervet Radha-Syama és Gaura-Nitai hímzőinek toborzására és képzésére.

Jelen hírlevelünkben is szeretnénk elmesélni egyik kedves adományozónk történetét. Korbély István körülbelül hat éve áll kapcsolatban közösségünkkel. Az egyik könyvosztó szerzetesünk találkozott vele, és hamar fény derült rá, hogy István igen nyitott a Krisna-tudat irányába. Bőkezűen adományozott, könyveket fogadott el, és fel is vették a kapcsolatot újdonsült szerzetes barátjával. István rendszeres adományozó lett, ám nemcsak magánszemélyként vált belőle támogató. Az Euro Family üzletlánc tulajdonosaként úgy döntött, felveszi a vállalat támogatottjainak listájára közösségünket is. Az Euro Family (jelenleg Eco Family) egy környezettudatosságot és fenntarthatóságot szem előtt tartó magyar üzletlánc, melynek boltjaiban csupa egészséges és környezetbarát termék található, hús viszont egyáltalán nem! Az üzletekben a megszokott fogyasztást bátorító transzparensek helyett többek között ilyen üzenetek fogadják a vásárlókat: SZERETET, HÁLA, ALÁZAT. Ám a boltokban ennél jóval több lelki impulzust találhatnak az ide látogatók: István közbenjárásával a könyvespolcokon a sok szép, lelki témájú kiadvány mellett Srila Prabhupada könyvei is ott sorakoznak, s az elmúlt években szép számmal találták meg így olvasóikat.

István 2018-ban kezdte el a Nitya-seva támogatását. Ekkor nagylelkűen két nap támogatását vállalta, idén júniusban pedig további két napot foglalt le. Önzetlenségét az is szépen mutatja, hogy azt kérte, a szolgálatért járó áldást ne csak ő és családja, hanem az egész Emberiség kapja meg az Isteni Pártól.

Végszóként szeretnénk megköszönni mindazt a rengeteg szolgálatot és adományt, melyet felajánlottatok Magyarország imádott fő murtijainak. A hozzátok hasonló bhakták gondoskodása az egyedüli dolog, ami itt tartja és arra ösztönzi Őket, hogy védelmet nyújtsanak a közösségnek és a bhakták lelki életének. Reméljük, hamarosan találkozunk Janmastami és Radhastami ünnepén is!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
 
Syamajiu Dasi

2021. július 9., Új Vraja-dhama

Letölthető anyagok