59. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2020. augusztus

 

Kedves Bhakták!

 

Augusztus általában az a hónap, amikor a családok szabadságot vesznek ki, és elutaznak nyaralni. Számunkra éles ellentéte volt ez a hónap az év eleji csendes időszaknak, mivel a koronavírus miatt Krisna-völgy be volt zárva tavasszal. Az akkor üres utak most a templomhoz igyekvő emberekkel teltek meg. Bár ez minden évben így van az év ezen szakaszában – az idén mégis más volt minden. A látogatók szájmaszkot viseltek, miközben a vendégvezető bhakták bemutatták nekik a templomot. És mivel a magyar turisták zöme nem utazott el külföldre, hanem itthon vakációzott, a szokásosnál is több látogató érkezett Radha-Syamához.

Augusztusban három nagy eseményt is megünnepeltünk: az Úr Balarama megjelenési napját, Janmastamit és Radhastamit. Az Úr Balarama megjelenését mindig szűk körben, egy kisebb helyi fesztivál keretein belül ünnepeljük meg. A változás azonban Janmastamin és Radhastamin volt igazán érezhető, hiszen a koronavírus országos jelenléte miatt elővigyázatossági szempontokat figyelembe véve kellett megtartanunk ezeket a fesztiválokat.

Janmastami ünnepét a templom épülete mellett lévő prasadam-sátorban tartottuk, ahová kivetítettük az oltárt. A templomszobában néhány bhakta bhajanázott Radha-Syamának, s minden program a sátorban zajlott, ahol a bhakták szabad térben voltak, és nagyobb távolságot tudtak tartani egymástól. Őszentsége Bhaktibrnga Govinda Swami és Őszentsége Niranjana Swami online leckéket tartottak, s a fesztivált is közvetítettük azoknak a bhaktáknak, akik az idén nem tudtak ellátogatni Radha-Syamához. Általában a Radhastami fesztivál a legnagyobb látogatottságú az évben, de az idén csak a helyi bhakták vettek rajta részt, s a programot online közvetítettük. A hangulat így is eksztatikus volt, de azért nagyon hiányoztak a bhakták. A fesztivál fénypontja Őszentsége Sivarama Swami Maharaja előadása volt, melynek első részletét délelőtt, a másodikat pedig este hallhattuk, s összesen kilenc órán át tartott!

Az idők kétségkívül megváltoztak mind Krisna-völgyben, mind a világ egésze számára. Bár már nagyon várjuk ennek a lesújtó járványnak a végét, Krisna akarataként fogadjuk el a helyzetet, és próbálunk alkalmazkodni a változásokhoz.

Az e havi lelkesítő történetünk egy Nitya-seva csoport eltökélt erőfeszítéseiről szól az Úr szolgálatában. Körülbelül két évvel ezelőtt tartottunk egy programot Magyarország második legnagyobb, de nem túl gazdag városában, Debrecenben. A Nitya-seva csoport találkozott a helyi lelkes közösség tagjaival, és megpróbálta arra ösztönözni őket, hogy vegyenek részt Radha-Syama közvetlen szolgálatában az adományaikkal. Mivel a program alatt nem fejezték ki ezt a szándékukat, nagyon meglepődtünk, amikor ez év augusztusában már az összegyűjtött adományokkal közelítettek meg minket a debreceni bhakták.

Ez az egyik közösségi bhaktának köszönhető, aki elkezdte lelkesíteni a többieket arra, hogy fogjanak össze, és adományozzanak. És bár ezeknek a bhaktáknak a többsége nem túl jómódú, s nem tudnának egyénenként Nitya-seva támogatásokat vállalni, úgy döntöttek, együtt próbálják meg elérni ezt a célt. Szép összeg gyűlt már eddig is össze, s a fennmaradó részt pár éven belül szeretnék kipótolni. Az eltökéltségük és a kreativitásuk, mellyel kimutatják szeretetüket Radha-Syama szolgálatában, szívet melengető.

Nagyon inspiráló számunkra, amikor azt látjuk, hogy még ezekben az embert próbáló időkben is folytatjátok az adományozást, kedves Bhakták! Az elmúlt hónapban is sokan voltak, akik érdeklődtek a Nitya-seva iránt, s adományozni szeretnének. Ezenkívül új adományozók is csatlakoztak a programhoz. Köszönjük szépen a támogatásaitokat!

A Nitya-seva csoport nevében, szolgátok:
Syamajiu Dasi

 

Letölthető anyagok