56. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2020. május

 Kedves Bhakták!
 
Minden évben általában májusban ünnepeljük az Úr Nrisimhadeva megjelenési napját és Őszentsége Sivarama Swami Maharaja Vyasa-pujáját. Idén azonban az ünneplés másképpen zajlott az előző évekhez képest. Ahelyett, hogy több száz vendéget fogadtunk volna Európából és a világ más tájairól, csak szűkebb keretek között, online tudtuk megtartani a fesztivált. Azok közül, akik így vettek részt az ünnepen, a nap folyamán többen is kifejezték: bár nagyon sajnálják, hogy nem lehetnek személyesen is Új-Vraja-dhamában, mégis boldogok, hogy legalább a közvetítésen keresztül követhetik a nap eseményeit. Nagyon kellemesen érte őket a meglepetés, hogy még képernyőn keresztül is mennyire kézzelfogható volt a lelki atmoszféra és a bhakták lelkesedése.

Természetesen nagyon hiányoztatok nekünk, kedves Bhakták! Mindig nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, amikor vendégül láthatjuk a Magyarország különböző tájairól, valamint a más országokból érkező vaisnavákat. Így, hogy csak a farmon élő bhakták vehettek részt a fesztiválon, az üresség érzete is áthatotta az ünnepséget. Reméljük, jövőre már nem kell az idei évhez hasonló váratlan körülményekkel szembesülnünk!

Június elsején az országos enyhítő rendelkezésekkel párhuzamosan Új-Vraja-dhama kapui is megnyíltak, s így újra tudjuk fogadni kedves vendégeinket – a bhaktákat és az érdeklődőket egyaránt. Hiszen Krisna-völgy egyik célja az, hogy az idelátogatóknak betekintést nyújtsunk a Krisna-tudatba, s ők is megtapasztalhassák annak magasztos ízét. Bár az elmúlt pár hónap során nagyon boldogan vetettük bele magunkat az önellátás különböző praktikáiba és mélységeibe, a prédikálás hiánya nagyon érezhető volt. Anélkül, hogy be tudnánk mutatni a tevékenységeinket és Radha-Syama kivételes szépségét az ide érkezőknek is, erőfeszítéseink hiányosnak tűnnek. Most, hogy újra érkeznek a vendégek, megint teljesnek érezzük magunkat. Egy fontos dologra azonban fel kell hívnunk a figyelmeteket: ha a következő hónapok során ellátogattok hozzánk, kérjük, kövessétek figyelmesen a Krisna-völgy által kiadott legújabb információkat, hiszen bizonyos korlátozások egy darabig még életben lesznek.

Ehavi történetünk pont témába vág, hiszen a bhakták társaságának dicsőségéről szól. Hajni Nitai Prana dasa jógastúdióján keresztül ismerkedett meg a Krisna-tudattal 2018-ban. Ott hallott először a bhakti-yogáról, a Bhagavad-gitáról és Krisnáról. Miután 2019 januárjában ellátogatott a budapesti templomba, elkezdett napi egy kört japázni. Akkor kezdte el Őszentsége Sivarama Swami videóüzeneteit is rendszeresen nézni, s nagyon szeretett volna személyesen is találkozni vele.

2019 nyarán ez a vágya valóra is vált, amikor férjével, Martinnal ellátogattak egy horvátországi táborba, ahol lehetőségük nyílt mindennap hallani mind Sivarama Swamitól, mind Gaura Krisna dasától, akik mindketten nagyon lelkesítően hatottak Hajnira. A tábor annyira lenyűgözte, hogy eldöntötte, mindennap négy kört fog japázni utána, melyből pár hónap alatt napi tizenhat kör lett. Nem sokkal később ellátogattak Radha-Syamához is, aminek hatására a férje – aki kezdetektől fogva támogató, de tartózkodó volt – szintén elkezdte gyakorolni a lelki életet. Idén márciusban pedig óriási örömükre gyermekáldásban részesültek, amikor megszületett kislányuk, Liliána, azaz Lilarani.

A koronavírus miatt azonban Martin elvesztette az állását, s mivel Hajni sem tudott újdonsült anyukaként munkát vállalni, anyagi nehézségeik támadtak. A sors elrendezéséből Hajni akkor kapta meg az örökségét az édesapjától, ami könnyített a helyzetükön. S bár továbbra is szűkösek maradtak a kereteik, Hajninak továbbra is eltökélt szándéka volt, hogy az örökség egy részét Krisnának adja. Amikor hallott a Nitya-seváról, nagy késztetést érzett arra, hogy ilyen módon adományozzon, s rögtön el is kezdték a befizetést. Mindannyiunkat nagyon lekötelezett önfeláldozó hozzáállásuk. Az Isteni Pár kétségkívül áldásaiban részesíti majd őket. Jaya Radha-Syama!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
Syamajiu Dasi

2020. június 12., Új Vraja-dhama

Letölthető anyagok