53. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2020. február

 Kedves Bhakták!
 
Az e havi hírlevelet a művészetnek szenteljük, hiszen a művészet központi helyet tölt be Új-Vraja-dhamában. Mikor belépünk Radha-Syamasundara templomszobájába, a falfestmények, az oltár és a murtik szépségével találjuk szembe magunkat. Olyan érzés, mintha egy szépművészeti múzeumba sétálnánk be, sőt, inkább mintha egyenesen a lelki világba. A templomszoba falait Krisna kedvteléseit ábrázoló részletes és elbűvölő falfestmények ékesítik. Az oltárt az év minden szakában virágokkal és kézzel festett hátterekkel díszítik. Fesztiválnapokon ezek az oltárdekorációk megsokszorozódnak, és lélegzetelállítóan részletes művészeti kiállításoknak lehetünk szemtanúi.

A murtikat csodálatos, kézzel hímzett vagy kézzel festett ruhákban láthatjuk, és sokszor az arcukat, a kezüket és a lábukat is kifestik a pujárik. Új-Vraja-dhama művészei egész évben új festmények készítésével vagy a már meglévők restaurálásával foglalatoskodnak. Nagyon izgalmas és lelkesítő élmény munka közben látni őket, hiszen olyan csodálatos, hogy Krisna szolgálatába állították a tehetségüket és a szenvedélyüket. Valójában a munkájukon keresztül betekintést nyerhetünk a lelki világba, s ebből még a gyanútlan vendégek is kiveszik a részüket pusztán azáltal, hogy belépnek a templomszobába.

Nitya-seva csapatunk egyik tagja, Mohana Dasa januárban erről a témáról tartott előadást ötven fő előtt Radhadeshben, Belgiumban. Egy barátja kiállításának megnyitóján segédkezett éppen a Szakrális Művészet Múzeumában (Museum of Sacred Art), s a lehetőséget megragadva Új-Vraja-dhama és Radha-Syama dicsőségéről beszélt hallgatóságának. Az Új-Vraja-dhama művészetéről szóló prezentációja után meghívta a közönség tagjait, hogy látogassanak el Új-Vraja-dhamába. Miután ismertette velük a Nitya-sevát is, arra bátorította őket, hogy Radha-Syama napi imádatának támogatásával segítsék ők is a murtik és a környezetükben lévő művészeti értékek fenntartását.

A műveit kiállító bhaktáról szeretnénk még néhány szót szólni. Barna Budapestről származó grafikus és festőművész, s jelenleg Dél-Magyarországon él. Tíz évvel ezelőtt találkoztak Mohana Dasával, amikor Mohana könyvet osztott Budapesten. Ott helyben megvett egy Srimad-Bhagavatam-kötetet, s első találkozásuk után nem sokkal a Srimad-Bhagavatam teljes szettjét is megrendelte tőle.

A Srimad-Bhagavatam olvasása közben olyan érzése volt, mintha nem is ő olvasná a könyvet, hanem a könyv olvasná őt. Olyan volt számára, mintha a könyv ismerné a fejében lévő kérdéseket és megválaszolná őket, mindazokkal a kérdésekkel együtt, amikről még nem is tudott, vagy nem tudta megfogalmazni őket. Mindössze két hónap alatt négy kötetet elolvasott, s rendszeresen elkezdett japázni is. Szolgálatok végzésére is lehetősége nyílt: grafikusi tehetségét kamatoztatva plakátok és más, a templom által kért anyagok tervezésébe kezdett.

Körülbelül három évvel ezelőtt, a szent név éneklése közben Barna olyan inspirációt kapott, ami művészeti útra terelte. Elhatározta, hogy 108 digitális alkotást készít a Srimad-Bhagavatamból, a Ramayanából, a Mahabharatából és a Caitanya-caritamrtából. A bhakták iránymutatását követve ezek közül 68-at már be is fejezett, melyek a Szakrális Művészet Múzeumában kerültek kiállításra Radhadeshben. A kiállítás Mahaprabhu Dasa kedves hozzájárulásával jöhetett létre, aki a múzeum tulajdonosa, s ő volt az, aki kinyomtatta a művészeti munkákat.

Barna a kiállítás megnyitóján ígérte meg, hogy támogat egy napi Nitya-seva imádatot, s a születésnapját választotta saját napjául. Ő és a felesége már korábban létrehoztak egy Waldorf-iskolát és közösséget a városukban, s mivel másokat is szeretnének bevonni az Úr szolgálatába, a közösség tagjait is megkéri, hogy szponzorálják vele együtt a Nitya-seva napot. Milyen csodálatos, hogy Barna arra használja a művészeti munkáit, hogy bemutassa a világnak Krisnát és az Ő kedvteléseit! Milyen csodálatos, hogy a barátait is igyekszik bevonni Krisna szolgálatába!

Jaya Radha-Syama!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
 
Syamajiu Dasi

2020. március 11., Új Vraja-dhama

Hogyan segíthet?

Letölthető anyagok