51. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2019. december

Kedves Bhakták!
 
A Srila Prabhupada Maratonon résztvevő bhakták nélkül nagyon üresnek tűnt Új-Vraja-dhama decemberben. Minden reggel nagy izgalommal vártuk, hogy a leckét tartó bhakta felolvassa az előző napi sankirtana-eredményeket, s imádkoztunk a könyvosztók sikeréért, akiknek nagy része Magyarországon osztott, de voltak csapatok a farmról Dániában és Svédországban is. Mindennap nagyon szép eredményeket hallhattunk, s a számok – főleg a maraton vége felé – egyre nagyobbak és nagyobbak lettek. A bhakták hatalmas tervet tűztek ki maguk elé a maraton elején, majd mindvégig lelkesen törekedtek ennek elérésére, s napról napra egyre több könyvet osztottak ki. Az idei év különleges volt abból a szempontból, hogy az előző évekhez képest most kerültünk legközelebb a kitűzött célhoz a kiosztott könyvek számát tekintve. Reméljük, Srila Prabhupada és Radha-Syama is elégedettek voltak a bhakták erőfeszítéseivel! S remélhetőleg nemcsak a könyvosztókéval, hanem az itthon maradt bhaktákéval is, akik szintén kivették a részüket a maratonból: egyrészt mert rájuk hárultak azoknak a bhaktáknak a szolgálatai is, akik kimentek könyvet osztani, másrészt pedig az elméjükben mindig a könyvosztók sikerén meditáltak és értük imádkoztak.

A könyvosztó maratonok csodálatos lehetőséget jelentenek abban a tekintetben, hogy olyan lelkeket vonjunk be Krisna szolgálatába, akik nem hallottak még a Krisna-tudatról s annak kincseiről. Hiszen azáltal, hogy könyveket vesznek és kisebb-nagyobb adományokat adnak, automatikusan áldásban részesülnek. Még ha nem is tudatosan, de Krisna szolgálatát végzik, s megkapják az ebből származó hasznot. S mennyive nagyobb hasznot kapnak azok, akik tudatosan végzik Krisna szolgálatát azáltal, hogy adományaikkal támogatják imádatának fenntartását, mint ahogyan azt Ti is teszitek, kedves Olvasók!

Decemberben sikerült végre befejezni a pujari-konyha felújítási munkálatait is. Egy héttel az év vége előtt egy teljesen új, csodaszép konyhát ajánlottunk fel Sri Sri Radha-Syamasundara örömére. A felújítási munkálatok szeptemberben kezdődtek, s mostanra fejeződtek be. A konyhaszekrények rozsdamentes acélból készültek, s a pultok, a tűzhelyek és a konyhai eszközök is mind le lettek cserélve. A különböző felajánlások főzéséhez külön konyharészek vannak, hogy a főzők ne zavarják egymást, s így olyan, mintha három konyha lenne egy helyiségben. Valóban egy csodálatos felajánlás volt ez Radha-Syamának! A pujarik nagy lemondásokat végeztek heteken keresztül, hiszen az átalakítás ideje alatt egy sátorban, vagyis egy kinti átmeneti konyhában főztek a hidegben. Így a bhakták is nagyon boldogok voltak, hogy az új (és meleg) konyhában folytathatták az Isteni Pár szolgálatát.

Ebben a hónapban egy új Nitya-seva támogató csatlakozott hozzánk!

A 2019-es évet pedig annak a támogatónak a történetével szeretnénk zárni, aki ebben a hónapban fejezte be a Nitya-seva befizetését. Ez az idős hölgy egy igazi példája a teljesen meghódolt lelkeknek. Bár Új-Vraja-dhamában él már csaknem a kezdetek óta, egyike azon kevés bhaktáknak, akik nem misszionáriusként, hanem támogatóként élnek Krisna-völgyben. Vagyis nem a templom tartja fenn őt, hanem a nyugdíjából él. Rendszeres pujari-szolgálatot végez, s ily módon foglalja le magát az Urak szolgálatában. Az előző rendszerben fizetett már két Nitya-sevát, s ily módon ajánlotta fel a pénzét Radha-Syama lótuszlábainak. Három évvel ezelőtt elkezdett egy teljes Nitya-sevát, s ebben a hónapban, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Maharaja eltávozási napján fejezte be a befizetéseit. Ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, sok dolgot feladott az elmúlt három év során. Előtte évente járt Indiába parikramára, de ezeket az utazásokat felfüggesztette az elmúlt három évben, hogy összegyűjthesse a kívánt laksmit. Nem vett szárikat magának, s főként a templomban osztott maha-prasadamon élt, hogy a bhogaköltségen is tudjon spórolni. Mikor megkérdeztük, azt mondta, hogy a Nitya-seva fizetésével a háláját szeretné kifejezni az Uraknak, hiszen Ők a mi fenntartóink, és mindenünket Tőlük kapjuk. Úgy érezte, hogy azzal viszonozhatja megfelelően a kedvességüket, ha „cserébe” támogatja örök imádatukat.


 
Jaya Radha-Syama!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
 
Syamajiu Dasi

2020. január 8., Új Vraja-dhama

Hogyan segíthet?

Letölthető anyagok