49. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2019. október

Kedves Bhakták!
 
Idén októberben négy fesztivált is megünnepeltünk Krisna-völgyben: Rama-vijayotsavát, Sri Radha-kunda megjelenését, Govardhana-puját és Srila Prabhupada eltávozási napját. Az idén Ramacandra-vijayotsaván – mivel a murtiknak nem tesz jót a hideg időjárás – nem követtük az előző év hagyományait, s nem vittük ki Sita-Rama-Laksmana-Hanumánt, hogy eddigi gyakorlatunkhoz híven tüzes íjakkal lőjük le és borítsuk lángokba Ravanát. Helyette egy kreatívabb ötlettel álltunk elő: az Úr és társai öltözékében helyi gyerekek játszották el ezt a kedvtelést. Nagyszerű élmény volt látni, hogy a gyerekek milyen lelkesedéssel vetik bele magukat e transzcendentális játékba.

A Radha-kunda megjelenési napja igazi családias összejövetel volt, hiszen a késő estig tartó programon főképp helyi bhakták vettek részt. Bár a program menete minden évben ugyanaz, a Radha-kunda imádata olyan varázslatos hangulatot teremt, hogy nem lehet belefáradni abba, hogy újra és újra részt vegyen rajta az ember. Srimati Radharani kedvenc tavát apró mécsesekkel imádjuk, melyeket virágokon bocsátunk vízre: ezzel ér tökéletes véget minden alkalommal a tökéletes ünnep.

A Govardhana-puja nemzeti fesztivál volt, melyre Magyarország minden tájáról érkeztek bhakták. Az idén – a szokatlanul kellemes őszi időjárásnak köszönhetően – nem a templomszobában ajánlottuk fel Govardhana Lálnak az édes és sós preparációkat, hanem azon a szent helyen Új-Vraja-dhamában, ahol a kedvtelés valójában zajlik. Govardhana Lált hatalmas kirtanát tartó lelkes bhakták hosszú sora kísérte ki a felajánlás helyszínére. De a bhoga felajánlása csak egy volt a kiemelkedő események sorában a fesztivál napján, hiszen láthattuk Giriraja abhiseka-ceremóniáját, s a tehenészetbe is elkísértük Govardhana Lált, ahol a teheneket is imádatban részesítettük. Különösen örültünk, hogy egy pár – akik áprilisban voltak önkéntes munkán nálunk – szintén eljött a fesztiválra. Az áprilisban itt töltött időszak alatt kerültek először kapcsolatba a mozgalommal, ami olyan nagy hatást tett rájuk, hogy eljöttek a mostani fesztiválra.

Srila Prabhupada eltávozási napjáról szintén egy késő esti programmal emlékeztünk meg. Ismét tudatosíthattuk magunkban, milyen szerencsések is vagyunk, hogy Srila Prabhupada része az életünknek. S bár nincs többé fizikailag jelen, mindannyiunkat megáld a kegyével azáltal, hogy mozgalmának tagjai lehetünk, s ily módon megkapjuk azt a ritka lehetőséget, hogy visszatérjünk a lelki világba.

A Virág-fesztivál volt Krisna-völgy utolsó idei prédikáló fesztiválja, amelyen nagyon sok vendég vett részt. S bár már az őszi hónapoknak is inkább a vége felé járunk, aznap különösen meleg, napos volt az idő, így a rendezvény sok látogatót vonzott.

Októberben a Nitya-seva támogatók csapata is szép számban bővült: öt új támogatót köszönthettünk a programban, s közülük az egyik házaspárról írunk most részletesebben. Különleges bhaktákról van szó, hiszen ők már a kezdetek kezdetétől, a magyar yatra megalakulása óta gyakorolják a Krisna-tudatot. Sri Sri Radha-Syamasundara templomának felépítésében is részt vettek, s annak idején egy ideig Új-Vraja-dhamában éltek. Valójában ők is ott voltak azok között a bhakták között, akik először láthatták Radha-Syamát a beavatásuk előtt. Titokban bár – hiszen a murtikat akkor még senki sem láthatta – az egyik pujari néha megengedte a bhaktáknak, hogy egy-egy pillantást vethessenek az Urakra. Radha és Syama sosem feletkeznek meg egyik bhaktájukról sem, s ahogy e bhakták annak idején darsanát loptak az Uraktól, az Isteni Pár az ő a szívüket rabolta el.

A házaspár egy vidéki kisvárosban él, s két évvel ezelőtt vették fel újra szorosabban a kapcsolatot a bhaktákkal. A mataji már régóta avatott tanítványa Sivarama Swaminak, a prabhu pedig idén Radhastamin kapott avatást. Az avatás után a pár kifejezte, hogy szeretnék növelni Radha-Syamának és Gaura-Nitainak végzett szolgálatukat azáltal, hogy ők is támogatnak egy Nitya-seva napot. Ezzel a szeretetteljes gesztussal az Urakhoz fűződő kapcsolatuk végérvényesen megszilárdult az örökkévalóság síkján.

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
 
Syamajiu Dasi

2019. november 11., Új Vraja-dhama

Letölthető anyagok