47. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2019. augusztus

 Kedves Bhakták!
 
Augusztusban kifejezetten forró volt az időjárás, ennek ellenére mindennap rengeteg vendég érkezett, a mezőgazdasági szezon munkálatai is teljes gőzzel folytak, s számtalan önkéntes vállalt szolgálatot nálunk. A hónap közepén az Úr Balarama megjelenését ünnepeltük a helyi bhaktákkal és a fesztiválra érkező néhány látogatóval. Az ünnep szűk körű és bensőséges volt, mintha egy családi összejövetel lett volna. Az Úr Balarama a reggeli kirtana közben ment fel az oltárra, s a nap hátralévő részét ott töltötte. Délelőtt a bhakták kikísérték Őt Rama-kundához, az egyik Krisna-völgyi szent helyhez, ahol az Úr Balarama hódol kedvteléseinek. Az erre az alkalomra készített kinti tűzhelyeken főztek a bhakták, s közben a többiek folyamatosan kirtanáztak, kathát hallgattak és színdarabokat adtak elő. Sok ízletes felajánlás készült az Úr Balarama örömére az eksztatikus főzőmaraton során, és minden résztvevő nagyon élvezte az Úr szolgálatának örömét az Ő megjelenési napján.

Egy héttel később újabb lehetőségünk adódott az ünneplésre. Ez alkalommal az Úr Balarama öccsének, az Úr Krisnának e világban való megszületését ünnepeltük, a következő napon pedig Srila Prabhupada megjelenését. Az idén különösen szerencsések voltunk, hogy mind Őszentsége Sivarama Swami, mind pedig Őszentsége Devamrita Swami társaságában részesülhettünk. A fesztivál két napig tartott, és sok vendég érkezett. A bhakták egész nap kirtanákon, leckéken és más lelkesítő programokon vehettek részt.

Devamrita Swami Kamsa egyedülálló felszabadulásáról beszélt a Janmastamin tartott leckéjén. Kamsa nagyon sokat meditált Krisnán, de azt nem szeretettel tette, hanem félelemmel gondolt rá. Kamsa erőfeszítései nagyon szilárdan az anyagi természet élvezetére irányultak. Ez a szemléletmód az átlagemberek elméjében és szívében is gyakran megjelenik: tagadják Krisna felsőbbrendűségét, s a saját erejükben és képességeikben bízva próbálják élvezni az anyagi világot, amennyire csak lehet.

Másnap arról beszélt Devamrita Swami, hogy Srila Prabhupada hogyan követelte a lehetetlent a tanítványaitól. Elmesélte azt az esetet, amikor arra inspirálta Srila Prabhupada a bhaktákat, hogy nyomtassák ki a teljes Caitanya Caritamrita szettet: mind a 17 kötetet mindössze két hónap alatt. Felidézte, hogy a résztvevők olyan viszonzást kaptak mind Srila Prabhupadától, mind Krisnától, amely felülmúlt minden evilági dolgot, és örökre belevésődött az emlékezetükbe. Maharaja biztatott minket, hogy tartsuk életben ezt a hangulatot a jövőben, s hogy mindig próbáljuk „véghezvinni a lehetetlent” Guru és Krisna szolgálatában.

Ebben a hónapban volt még egy említésre méltó esemény. Egy vaisnavi, aki már 25 éve tagja a mozgalmunknak, az Úr Balarama megjelenési napján eljött meglátogatni Radha-Syamasundarát. Az évek során nagyon sok inspirációt merített Sivarama Swami leckéiből és társaságából, s bár nem az ő avatott tanítványa, mégis szoros kapcsolatban állnak. Az Úr Balarama megjelenési napján a kirtana közben azt lehetett látni, hogy ez a vaisnavi a többi bhaktával ellentétben nem táncolt a kirtanán, hanem csak ott állt Radha-Syama oltára előtt és sírt! Később, a délelőtt folyamán megnézte a Nitya-sevát bemutató videót, és így megismerkedett a Nitya-seva programmal. Mikor megkérdeztük tőle, hogy miért sírt reggel az oltár előtt, azt felelte, hogy egészen addig a reggelig úgy érezte, nincs sok kapcsolata Radha-Syamával, hiszen ő mindig is Krisna-Balaramához vonzódott. A kirtana közben érezte Radha-Syama különleges kegyét: szinte hallotta, ahogy kérik, hogy szolgálja Őket, és úgy érezte, hogy személyesebb kapcsolatra vágynak vele. Olyannyira elhatalmasodtak rajta az érzelmek, hogy nem tudta abbahagyni a sírást. Így amikor felmerült a Nitya-seva kérdése, csak annyit válaszolt: „Most, hogy azt kérik, szolgáljam Őket, hogyan is utasíthatnám vissza?” Mindamellett, hogy megígérte, támogat egy napi imádatot, arra is ígéretet tett, hogy meggyőzi a szüleit is egy másik nap támogatásáról. Közvetlenül tapasztalta meg, milyen szeretetteljes és személyes is tud lenni Radha-Syama, így boldogan csatlakozott a Nitya-seva támogatóihoz, s a szüleit is erre bátorítja majd.
 
Jaya Radha-Syama!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
 
Syamajiu Dasi

2019. szeptember 9., Új Vraja-dhama

Hogyan segíthet?

Letölthető anyagok