72. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2023. október, november, december

Kedves Bhakták!
 
Kérlek, fogadjátok tiszteletteljes hódolatomat!
Minden dicsőséget Srila Prabhupadának! Jaya Radha-Syama!

Elérkeztünk az évkör utolsó állomásához, amely a védikus naptár legvarázslatosabb időszakát, a Karttika hónapot is magában foglalja. Ez a néhány hét mindig a lelki elmélyülés időszaka a bhakták számára. Megemlékezünk Krisna egyik legbensőségesebb kedvteléséről, a Damodara-liláról, és ilyenkor kerül sor a Govardhana-pujára és az édesség-fesztiválra is, az időszak legnagyobb rendezvényére. Idén is rengeteg bhaktától érkezett bhoga-felajánlás, amelyet Krisna – magára öltve hegynyi méretű transzcendentális formáját – szeretettel elfogyasztott.
 
Ebben az időszakban nagy lelki áldással jár zarándokútra indulni, és bhakták egy szerencsés csoportjának ebben is része lehetett az idén Krisna-völgyben. Több országból – Skóciából, Horvátországból, Szlovákiából és Németországból – is érkeztek vendégek (mintegy tizenheten) az első nemzetközi Karttika-parikramára, amelyet Sukhayanti Devi Dasi szervezett. Az egyhetes elvonulás résztvevői a mangala-arati és a reggeli lecke után mindennap más-más vezetővel keresték fel Krisna-völgy egy-egy szent helyét (Rama-ghatát, Varsanát, Gokulát, Nanda-gramát, Govardhanát, Radha-kundát és Syama-kundát), és meghallgatták az adott hellyel kapcsolatos kedvteléseket. Délutánonként is programokkal kedveskedtünk a vendégeknek: részt vehettek harinamán, ökrösszekeres túrán, meglátogatták a gosalát, esténként pedig jelen lehettek a Gaura-aratin, a lámpásajánláson és a Damodara-astakam közös éneklésén. És természetesen a mennyei prasadam sem maradt el! Új-Vraja-dhama megalapításának egyik célja az volt, hogy zarándokhelyként szolgáljon a világ minden tájáról érkező bhakták számára – azt reméljük, hogy sikerül hagyományt teremteni, és a jövőben rendszeresen sor kerül majd a Karttika-parikramákra.

Az esztendőt idén is a Srila Prabhupada maratonnal zártuk. Mind Krisna-völgy, mind a Budapesti Templom vezetése igyekezett minél több bhaktát szabaddá tenni, hogy akár teljes időben, akár részidőben végezhessék ezt a felemelő szolgálatot. Összesen 250 bhakta vett részt nagy lelkesedéssel a maratonon, amelyet ismét sikerrel zártunk: 31.000 könyvet osztottunk ki! Ezzel a kampánnyal is igyekeztünk hozzájárulni Radha-Syama és Gaura-Nitai dicsőségének terjesztéséhez.
 
A Nitya-seva hírlevél jelenlegi számában szeretnénk bemutatni nektek egy adományozó házaspárt: Meghambari Devi Dasit és Manohara Dasát. Meghambari először 2016-ban találkozott a bhaktákkal, amikor védikus asztrológiát és ájurvédát kezdett el tanulni az isztambuli Goranga Yoga központban. Emlékei szerint az fogta meg leginkább, hogy a bhakták milyen feltétel nélküli önzetlenséggel szolgálnak mindenkit, és mennyire kedvesek és tisztelettudóak. Később megismerkedett Srila Prabhupada könyveivel, amiket nagyra értékelt, és ma már elhivatott tagja a törökországi bhakta-közösségnek.
 
Meghambari Devi Dasi kedvenc szolgálata a könyvosztás, és van ezzel kapcsolatban egy megkapó története. Mivel Törökországban tilos az utcai könyvosztás, ez nem a legkönnyebb helyszín ehhez a szolgálathoz. De tudta, hogy ez mennyire fontos lelki tanítómesterének, Őszentsége Sivarama Swaminak, és 2021-ben, az avatása után megfogadta, hogy a következő évben ezer könyvet fog kiosztani. Be is tartotta a fogadalmát. Az ezt követő évben Sivarama Swami Maharaja arra buzdította, hogy kétszerezze meg ezt a számot, amit ezúttal is teljesített! Ma már ő a vezető törökországi könyvosztó, és tele van új, kreatív ötletekkel, hogy miként lehetne eljuttatni az emberekhez Srila Prabhupada könyveit: az ankarai és az isztanbuli könyvvásáron árul könyveket, ezen kívül az orvosának, a szomszédainak, az ájurvéda és asztrológia tanítványainak, sőt az Instagramon is!  Hogy őt idézzük: „Ahányszor könyveket osztok, látom magam előtt Gurudeva mosolyát, és az a legnagyobb vágyam, hogy őt boldoggá tegyem.”
 
Meghambari jól emlékszik az első Krisna-völgyi látogatására, amikor egy csoport török bhaktával együtt érkezett. Amikor először megpillantotta Radha-Syamát, teljesen lenyűgözte a látvány. Így emlékszik vissza erre a látogatásra: „Soha többé nem akartam elmenni onnan. Lélegzetelállító volt.” Később újra meglátogatta Krisna-völgyet a férje társaságában.
 
Eleinte kétségei voltak afelől, hogy a férje hogyan fogadja majd a Krisna-tudat iránti érdeklődését. Egy alkalommal, mikor együtt jártak Krisna-völgyben, az egyik fesztivál végén késő este keresni kezdte a férjét, akit nagy meglepetésére Radha-Syama előtt talált, amint épp táncolt! A férje ezután szorosabb barátságot kötött a bhaktákkal, és tavaly szeptemberben avatást is kapott Törökországban: Manohara Dasa lett a neve. Minden vasárnap prasadamot oszt, és más kulcsfontosságú szolgálatokban is segít a Goranga Yoga központban. Minden bhakta nagyon kedveli, pozitív hozzáállása és segítőkész természete mindenkit megérint. Ám Meghambari Devi Dasi szerint sok értékes szolgálata közül mégis az áll a legközelebb a szívéhez, hogy folyamatosan támogatja az ő erőfeszítéseit a könyvosztásban. 
 
Amikor Meghambari az első Krisna-völgyi látogatását tette 2019-ben, hallott a Nitya-seva projektről is. Akkor még nem tudta eldönteni, hogy szeretne-e részt venni benne, hiszen új volt számára minden. De mikor újból visszatért Krisna-völgybe, már szerette volna kivenni a részét a Nitya-seva szolgálatból, és Krisna jóváhagyásával így is történt. Jaya Radha-Syama!

A Nitya-seva csoport nevében, szolgátok:
Mohana Dasa
 
2024. január 11., Új Vraja-dhama

How Can You Help?