70. szám - Nitya-seva Hírlevél

2023. április, május, június

Kedves Bhakták!
 
Kérlek, fogadjátok tiszteletteljes hódolatomat!
Minden dicsőséget Srila Prabhupadának! Jaya Radha-Syama!
 
Eltelt a harmincadik tavasz Krisna-völgy megalapítása óta, ami amellett, hogy Radha- Syamasundara transzcendentális hajléka, az egyik legnagyobb és legrégebben működő ökofalu is Európában. A farm lakói évtizedek óta elhivatottan dolgoznak annak érdekében, hogy mintát és követhető modellt adjanak ahhoz, hogy miként lehet a fenntarthatóság és az önellátás útját járva tudatosan visszatérni egy természetközeli, hagyományokon alapuló életformához.

Ennek az útnak újabb fontos állomását jelenti, hogy megépült hazánk egyetlen működő ökrös járgányháza, amely egy állati erővel meghajtott, gázolaj nélkül funkcionáló munkagép, azaz „szárazmalom”. Alkalmas olajpréselésre, lisztőrlésre, takarmányőrlésre, faapríték előállítására, fűrészelésre, sőt, elektromos áram termelésére is. Amellett, hogy ezzel a fejlesztéssel nagyot léptünk előre a fenntarthatóság felé, a tehénvédelem szempontjából is fontos mérföldkő ez számunkra.

Krisna-völgyben a teheneket és ökröket háromféleképpen is védelmezzük: testi, érzelmi és lelki szinten egyaránt. Minden testi szükségletüket biztosítjuk születésüktől természetes halálukig; kedvesen, tisztelettel és érzelmi védelmet nyújtva bánunk velük; a lelki védelmezést pedig az jelenti, hogy bevonjuk őket Krisna szolgálatába. A járgányház létrejötte így hát azért is fontos előrelépés, mert így azokban az időszakokban is tudunk szolgálatot biztosítani az ökreinknek, amikor a mezőgazdaságban épp nincs tennivaló. A harmincadik év alkalmából szervezett jubileumi rendezvényen és a járgányház ünnepi megnyitóján Sivarama Swami vezető lelkész és Radha Krisna Dasa egyházelnök társaságában közel kétszáz illusztris vendég vett részt, többek között dr. Nagy István agrárminiszter is.

Krisna minden inkarnációját öröm dicsőíteni a bhakták számára, de az Úr Nrisimhadeva sokak szívében különleges helyet foglal el. Májusban négynapos ünnepre gyűltek össze a bhakták a világ számos országából, illetve Magyarország minden tájáról Nrisimha-caturdasi, valamint Sivarama Swami vyasa-pujája alkalmából. Az ünnep fényét nagyban emelték a B.B. Govinda Maharaja és zenész társai által bemutatott, éjszakába nyúló csodás kirtanák, amelyek eksztatikus élményt nyújtottak minden résztvevőnek!

Végezetül most is szeretnénk röviden bemutatni nektek néhány Nitya-seva adományozó bhaktát, mégpedig egy kedves cseh családot. Bhadra Devi Dasi Sivarama Swami tanítványa, s két gyermeket nevel, Markandeyát és Kartikeyát, férjével, Bhakta Karellel. Bhadra sikeres ingatlanüzletet vezet, amellett, hogy hetente két napot maga tanítja gyermekeit. Karel vízvezetékszerelő, és az egyik szolgálata az, hogy több városban is segédkezik a Szekérfesztivál mechanikai és technikai lebonyolításában. A gyerekek a csehországi gurukulában tanulnak, és nagyon elkötelezettek a Krisna-tudat iránt.

A család aktívan részt vesz a prédikálásban: a harinámákon, a szülőországukban tartott pada-yatrán, valamint nagy sikerrel vettek részt a magyarországi Prabhupada- maratonon is. Rendszeresen töltenek időt és végeznek szolgálatot Krisna-völgyben, szinte második otthonuknak tekintve a dhamát, és nagyon elkötelezettek Radha-Syama iránt. Nagy inspirációt éreztek arra, hogy részt vegyenek az Isteni Pár imádatában, ezért Pandava-ekadasi napján elkezdtek egy Nitya-seva befizetést. Köszönjük nekik a szolgálatot, amely minden bizonnyal áldásos lesz számukra, és hozzásegíti őket ahhoz, hogy elnyerjék a legnagyobb ajándékot: az Urak kegyét!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
Syamajiu Dasi

2023. július 14.

How Can You Help?