65. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2022. január, február, március

 Kedves Bhakták!
 
Kérlek, fogadjátok alázatos hódolatomat!
Minden dicsőséget Srila Prabhupadának! Jaya Radha-Syama!
 
Szeretnénk azt mondani, hogy beköszöntött a tavasz Új-Vraja-dhamában, de az időjárás szeszélyessége miatt ezt még nem tudjuk biztonsággal kijelenteni. Már virágoznak a fák, Radha-Syama oltárán tavaszi virágok pompáznak, mégis vannak napok, amikor kint szélvihar dúl, a reggeli órákban még fagy is előfordul, aztán délelőtt a hóban szánkóznak a gyerekek, délután pedig már tavaszias időben lehet sétálgatni Krisna-völgy zöldellő ösvényein. A kertész bhakták az időjárás kiszámíthatatlansága ellenére már gőzerővel dolgoznak, hogy minél hamarabb legyenek helyi zöldségek mind a pujari-, mind a bhakta-konyhában: a három új fóliasátorban – melyek tavalyelőtt épültek – tél végére befejeződött a talaj előkészítése és termővé tétele, így már el tudtuk ültetni az első magvakat. Az üvegházak és fóliasátrak mind be vannak ültetve – egyelőre tavaszi és kora nyári zöldségekkel –, s a palánták is növekednek a palántanevelőben, de ezeket csak később ültetjük majd ki.
 
A gosalában három hét leforgása alatt öt új kisbocival gyarapodott Syamasundara csordája: két kisbika és három üsző született. Govardhana Lál egyik reggel guru-puja után meglátogatta őket a bhaktákkal, hogy áldásaiban részesítse őket és részt vegyen a névadó ünnepségükön.
 
A templom épületében folytatódik az átalakítás: ezúttal a nagykonyhán van a sor, mely a kezdetektől fogva szépen kiszolgálta a bhaktákat, de 25 év után eljött az idő, hogy végre korszerűbbé tegyük a helyiséget. Az új konyhának az lesz a különlegessége, hogy a pujari-konyhához hasonlóan nem lesz gáz itt sem, hanem sparhelteken, fatüzeléssel fognak főzni a szakácsok a bhaktáknak. Új-Vraja-dhama parkjai is szépülnek: a Govardhana-hegyet körülölelő parikrama-út után most a templom és a Nitai körút közötti területet, azaz Seva-kunja területét fogjuk kiépíteni. Gyertek el minél hamarabb Krisna-völgybe, hogy saját szemetekkel is láthassátok a változásokat!
 
Az elmúlt időszakban ismét tanúi lehettünk annak, hogy az anyagi világ bizony valóban egy átmeneti, szenvedésekkel teli hely – duhkhalayam asasvatam. Miután két évig a covid-járvánnyal küzdöttünk, február elején egy újabb borzalmas dolog történt: Ukrajna és Oroszország között háború tört ki. Mivel Ukrajna a szomszédunk, Magyarországra is naponta több ezer menekült érkezik. Biztosan hallottatok már más fórumokon az Ételt az Életért alapítvány bhaktáinak helytállásáról, akik szinte megállás nélkül dolgoznak, és naponta több ezer adag ételt osztanak a rászorulóknak. Bhakták is érkeztek hozzánk Ukrajnából: országunkon belül magyar bhakták több csoportja segíti őket vagy az átutazásban, vagy ha azt szeretnék, az ittmaradásban. Krisna-völgyben eddig 22 bhakta keresett oltalmat, Budapesten pedig 6. Próbáljuk segíteni őket, amiben csak lehet, mind anyagi, mind lelki szempontból, ők pedig lelkesen bekapcsolódtak Radha-Syamasundara és Dayal-Nitai–Vijaya-Gauranga szolgálatába és a közösségünk életébe.
 
Mindezen történések mellett a fesztiválszezon is elkezdődött, és már két országos rendezvényünk volt: Budapesten Dayal-Nitai–Vijaya-Gauranga beavatásának évfordulóját és a Gaura Purnima fesztivált ünnepeltük nagyszabású keretek közt. Mivel a covid-korlátozásokat megszüntették, a bhakták újra együtt tudtak énekelni és táncolni az Urak előtt, s együtt hallhattak dicsőségükről.

Ez alkalommal az egyik új Nitya-seva támogatónk elképesztő történetét szeretnénk megosztani veletek. Pár hete egy Németh János nevű úriember telefonált be a budapesti templomba: szeretett volna beszélni valakivel a Krisna-tudatról, és adományozni akart Krisnának. A recepción szolgálatot teljesítő bhakta megadta Mohana Dasának János elérhetőségét, aki fel is hívta őt. János elmesélte, hogy 15 évig hajléktalanként élt Budapesten, és rendszeresen járt a Blaha Lujza térre az Ételt az Életért programunk ételosztásaira. 2012-ben potyautasként felszállt egy Párizsba tartó vonatra. Egy idő után takarítóként kezdett el dolgozni az egyik párizsi színházban, ahol később szerepet kapott az egyik darabban, amelyben egy hajléktalant kellett eljátszania. A rögtönzött szerepet újabb szerepek követték, a karrierje elkezdett felfelé ívelni, s ma már jól keres és jó környéken lakik.
 
Nemrégiben elkezdett Krisna-tudatos tartalmakat keresni az interneten, s talált pár videót Srila Prabhupadáról, majd néhány magyar videót Krisna-völgyről. Nem sokra rá követni kezdte Sivarama Swami vlogjait, illetve Bhaktipada Goswami és Lilasuka Dasa online videóit.
 
Krisna bhaktájának tartja magát, és mivel nagyon hálás azért a gondoskodásért, amiben a bhakták éveken keresztül részesítették, szeretett volna adományt is küldeni. Beregisztrált Nitya-seva támogatónak, és egy nagyobb adománnyal el is kezdte a részletfizetést. Janmastamin pedig szeretne Krisna-völgybe is ellátogatni.
 
Remélem, hogy Ti, kedves olvasók, nem szeretnétek Janmastamiig várni a látogatással! Radha-Syama az év minden napján várja, hogy meglátogassátok Őket, de ha egy különleges eseményre szeretnétek eljönni, akkor biztosan hallottátok már, hogy május 14-én és 15-én lesz az idei első Krisna-völgyi nemzeti fesztivál, amikor is az Úr Nrisimhadeva megjelenését és Sivarama Swami Maharaja Vyasa-pujáját fogjuk ünnepelni. Így, hogy a covid miatti szigorításokat megszüntették, ismét egy csodálatos fesztivált szeretnénk sok bhakta részvételével az Isteni Pár örömére felajánlani… olyat, mint régen. Gyertek el minél többen!

Végezetül pedig szeretnénk válaszolni egy kérdésre, melyet többen is feltettetek az elmúlt időszakban: „Hogyan lehetséges az, hogy más támogató is van az általam kiválasztott Nitya-seva napon?” A régi Nitya-seva támogatók tudják, hogy amikor elkezdődött a projekt, a vaisnava naptár szerint választottak napot a támogatók, mely a holdnaptárhoz igazodva minden évben más és más napra esett. Amikor 2015 végén megújult a Nitya-seva projekt, áttértünk a Gergely-naptár használatára: így a bhaktáknak is könnyebb megjegyezni a Nitya-seva napjukat, és az adminisztrációt is nagyban megkönnyíti ez. A régi támogatók közül sokan fix napra cserélték a mozgó napjaikat, de nem mindenki szerette volna ezt tenni. Így van a naptárunkban kb. 30 olyan nap, mely minden évben más dátumra esik, s ezek átfedésben vannak az adott dátumokon a fix napokkal. Tehát félreértés ne essék: nem nyitottuk meg a napjaitokat más támogatóknak, csak a fentebb említett okból összecsúszások adódnak. De ne aggódjatok: Radha-Syama és Gaura-Nitai kegye végtelen, úgyhogy ha még osztozni is kell valakivel rajta, akkor is végtelen marad. Nagyon szépen köszönjük mindannyiótoknak a támogatásotokat, és várjuk az új lelkes jelentkezőket, hiszen – ha már a napokról van szó – még 96 nap szabad a naptárban!

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
Syamajiu Dasi

2022. április 11., Új Vraja-dhama