43. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2019. április

Kedves Bhakták!
 
Ebben a hónapban a Krisna-völgyi bhakták kegyáradatban fürödtek, hiszen egymás után érkeztek hozzánk Srila Prabhupada tanítványai, akik társaságukkal áldottak meg minket. A hónap elején Őszentsége Bhakti Raghava Swami, egy francia-kanadai sannyasi járt nálunk, aki jelenleg egy – a farmközösségekről szóló – tanulmányon dolgozva utazik körbe Európában. Látogatása során interjúkat készített Krisna-völgy lakóival és vezetőivel, hogy betekintést nyerhessen farmunk működésébe. Nagyon lenyűgözte a Krisna-völgyben tapasztalt jó szervezés és az, hogy a bhakták milyen odaadó lelkesedéssel törekszenek a varnasrama és az önellátás megalapozására.

Pár nappal ezt követően Őkegyelme Partha Dasa és Uttama Devi Dasi érkezett egy rövid látogatásra hozzánk, szintén Kanadából. Ők az ISKCON Grihastha Vision Csapatának tagjai, akik abban igyekeznek segítséget nyújtani a bhaktáknak, hogy egészséges és boldog grihastha-életet élhessenek Krisna szolgálatában. A magyarországi tanácsadói rendszer vezetőinek meghívására arról tartottak előadásokat, hogyan lehet aparadáktól (sértésektől) mentes kapcsolatokat ápolni. Az egyik hatórás szemináriumuk – mely az empatikus hallásról szólt – a közösség minden tagja számára nyitott volt. A leckék után a bhakták arról beszélgettek hálásan, mennyire hasznos gyakorlati tanácsokat kaptak arra vonatkozóan, hogyan kezeljék a felmerülő konfliktushelyzeteket. A hallottaknak köszönhetően a tanácsadók is nagyobb eszköztárral és önbizalommal tudnak majd segíteni a nehézségekkel küzdő bhaktákon.

Miután kedves kanadai vendégeink továbbutaztak Budapestre, Őszentsége Sivarama Swami érkezett vissza Magyarországra, s pár napos budapesti tartózkodás után tíz napra hazalátogatott Krisna-völgybe. Mindig csodálatos, amikor itt van velünk Maharaja, hiszen már a puszta jelenléte is boldoggá tesz és újult energiával tölt fel minket, s emlékeztet minket lelki céljainkra. A leckéi, a vezetőkkel és a közösség tagjaival való személyes találkozói hatalmas segítséget nyújtanak abban, hogy a megfelelő úton tudjunk maradni, s ilyenkor mindig nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy miben kell még fejlődnünk. Mindig nagyon várjuk, mikor tér vissza közénk, és mindig szomorúak vagyunk, amikor újra elutazik valahová.

Ez idő tájt járt nálunk Őszentsége Prahladananda Swami is egy pár napos látogatás erejéig, s velünk ünnepelte Rama Navamit. Ő tartotta a reggeli leckét az Úr Ramacandra megjelenéséről és arról, mi is a szerepe Ravanának és a hozzá hasonló démonoknak az Úr kedvteléseiben. Különleges, kevésbé ismert kedvtelésekről is mesélt nekünk.

Aznap, amikor Prahladananda Maharaja elment, Őkegyelme Balabhadra Dasa és felesége, Chayadevi Devi Dasi érkeztek hozzánk, s szemináriumot tartottak az ökrök vezényszavakkal való képzéséről. Tizenhárman vettek részt az egyhetes kurzuson: nyolcan Európa más országaiból érkeztek, öten pedig a saját közösségünk tagjai voltak. A résztvevők nagyon tanulságosnak és felemelőnek találták az előadásokat: csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Az ökrök vezényszavakkal való képzése nem annyira ismert még Európában, s itt Krisna-völgyben is csak nemrég vezettük be. A szeminárium egyik nem titkolt célja az volt, hogy a bhaktákat arra ösztönözzék, próbálják ki maguk is ezt a módszert, s tapasztalják meg pozitív eredményeit. A szemináriumot vezető két kedves bhakta 26-án utazott el Krisna-völgyből. Úgyhogy egész áprilisban a bhakták felemelő társaságának áldásában volt részünk!

Áprilisban két, már meglévő adományozónk döntött úgy, hogy újabb Nitya-seva napot szponzorál. Egyikük a második Nitya-seva felajánlását kezdte el. A másik adományozó pedig – egy házaspár – a harmadikat, akik már mindkettőjük nevében fizettek korábban egy-egy Nitya-sevát, de most úgy döntöttek, különleges születésnapi meglepetést ajánlanak fel Sivarama Swami Maharaja szolgálatában. A megjelenési napján írtak neki egy e-mailt, melyben egy harmadik Nitya-seva befizetését vállalták tavaly született kisfiuk nevében. És hogy miért? Mert nagyon inspirálja őket, hogy az itt élő bhakták milyen komoly erőfeszítéseket tesznek arra, hogy megalapozzák az egyszerű életmód és az emelkedett gondolkodás elvét Radha-Syamával a tetteik középpontjában. Ők maguk is rengeteg személyes viszonzást kaptak Radha-Syamától a saját életük során, ezért a Nitya-seva projekt támogatásával szerették volna kifejezni Nekik hálájukat.

Köszönjük szépen az eddigi támogatásotokat, és várjuk az újabb támogatókat, akik ebben a hónapban csatlakoznak hozzánk!

Végezetül pedig tekintsétek meg, melyik napok szabadok még a Nitya-seva naptárban májusban! A hónap eleje már szinte teljesen betelt, főképp hó vége találhattok még pár szabad dátumot:
9., 14., 16., 21., 24., 26., 27., 28., 29. és 30-t.

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
 
Syamajiu Dasi

2019. május 13., Új Vraja-dhama

How Can You Help?