42. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2019. március

 Kedves Bhakták!
 
Az idén tényleg megérkezett márciusban a tavasz. Az egyre melegedő időjárás hatására elkezdtek virágba borulni a fák Krisna-völgy kertjeiben és az utak mentén, s kinyíltak az első tavaszi virágok. Egyre több vendég érkezik – bár most még főleg hétvégéken –, s őket is elbűvöli Radha-Syama megannyi csodálatos színben pompázó birodalma. Ebben a hónapban került sor vaisnava hagyományunk egyik legkiemelkedőbb ünnepére is: Sri Caitanya Mahaprabhu megjelenését, Gaura-purnimát ünnepeltük.

Az idén is kétszer tartottuk meg a fesztivált: az Úr Caitanya megjelenési napja csütörtökre esett, így aznap Krisna-völgyben volt ünnepség, Budapesten pedig ugyanazon a héten, vasárnap. Krisna-völgyben csodálatos kirtanával kezdődött az ünneplés: a templomszoba tömve volt, s a bhakták alig várták, hogy megkaphassák az Isteni Pár és az Úr Caitanya darsanáját, és megpillanthassák Őket új ruhájukban.

A kirtana után egy leckét hallhattunk az Úr Caitanya megjelenéséről és kedvteléseiről, majd a délelőtt bhajanákkal és az Úr transzcendentális tetteiről szóló színdarabokkal folytatódott. Utána elérkezett az ünnepség fénypontja: az Úr Gauranga abhiseka-ceremóniája. Miközben az Urakat fürdették, lágy énekléssel igyekeztünk a kedvükben járni.

Délután a 2019-es mayapuri maha-abhisekáról készült videót néztük meg, majd ismét az Úr Caitanya kedvteléseiről hallhattunk, s a lecke ezúttal vetítéssel volt egybekötve. A program egy fergeteges Gaura-arati-kirtanával és egy azt követő bőséges lakomával zárult.

A budapesti fesztivál is hasonlóképpen izgalmas volt, Sri Sri Dayal-Nitai–Vijaya-Gaurangával a középpontban. Itt is lelkes kirtanával kezdődött a programok sorozata. A bhakták lelkesedése egyre fokozódott, miután kinyílt a függöny az oltáron, s az Urak csodálatos darsanájában részesültek. Bizonyára az Úr Caitanyának is nagyon tetszett a kirtana, mert amikor a hangulat a tetőfokára hágott, eldobta a jobb kezében lévő virágot! Ez csak tovább fokozta a bhakták boldogságát, s még lelkesebben folytatták az éneket és a táncot!

Budapesten is lecke és abhiseka követte a kirtanát, majd egy különleges előadást hallhattunk az Úr Caitanya és az Úr Nityananda lótuszlábain lévő kedvező jelekről. Ezt követően a pujarik kiosztották az Urak caranamritáját és mindenkit megáldottak az oltárról az Úr Nityananda papucsával. Nagyon sok áldásban részesültünk aznap! A csodálatos lakoma után pedig ismét összegyűltek a bhakták a templomszobában, ahol folytatódtak a kathák, a bhajanák és a kirtanák.

Ebben a hónapban is három új adományozó csatlakozott a Nitya-seva programhoz. Pár napja egy család látogatott el Krisna-völgybe az Egyesült Államokból. Még soha nem jártak itt azelőtt, de már régóta követik Radha-Syama mindennapjait online, a Facebook-oldalukon, s nagy vágy ébredt bennük, hogy személyesen is lássák Őket. Lenyűgözte őket az oltár, az Isteni Pár és Új-Vraja-dhama szépsége, s minket is nagyon fellelkesített, hogy olyan külföldön élő bhaktákkal találkozhattunk, akiknek a szívét megérintette Radha-Syama. Reméljük, még nagyon sok ehhez hasonló találkozásban lesz részünk!

Tribhuvana Sundara Sri Sri Radha-Syamasundara ki jaya!

Végezetül pedig következzenek azok a napok az áprilisi naptárban, melyek még Nitya-seva-támogatókra várnak!
 
2., 4., 5., 6., 7., 9., 17., 18., 21., 22., 23., 24., 25., 27., 28. és 30.

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
 
Syamajiu Dasi

2019. április 11., Új Vraja-dhama

How Can You Help?