41. szám - Nitya-seva Hírlevél

 2019. február

 Kedves Bhakták!
 
A hó utolsó nyomai már február első hetében eltűntek Új-Vraja-dhama hatalmas szántóföldjeiről, s a nappalok is kezdtek egyre melegebbek lenni. Nem igazán mertünk még a korai tavasznak örülni, hiszen előfordult már, hogy az időszakos enyhülés után a tél még pár hétre keményen visszatért. Idén azonban a melegedő nappalok és éjszakák kitartóak voltak, így február végén el is kezdtük az első mezőgazdasági munkálatokat. Az ökrök a hosszabb téli kihagyás után újra dolgozni kezdtek a szántóföldeken: szántottak, boronáltak és az első magok elvetésében segédkeztek.

Az Úr Nityananda megjelenési napját a hónap közepén ünnepeltük, s mivel vasárnapra esett, kivételesen ugyanazon a napon tartottuk a fesztivált Krisna-völgyben és Budapesten is. Itt, Új-Vraja-dhamában egy lélegzetelállító darsanával kezdődött az ünnepség, s miután elkezdődött a reggeli kirtana, az Úr Nityananda is feljött az oltárra a bhakták nagy örömére. A kirtanát egy lecke követte, amelyben az Úr különleges tulajdonságairól és kedvteléseiről hallhattunk, majd ökrösszekérrel folytattuk az utunkat a fesztivál következő állomására, a somogyvámosi harinamára. Govardhana Lál mellé a gyerekek is felszálltak a szekérre, a felnőttek pedig hangos énekléssel kísérték őket. A bhakták lelkesen énekeltek és táncoltak a falu utcáin keresztül, s több helyen megálltunk, mert a gyerekek édességet osztottak a járókelőknek. A harinama végeztével a bhakták visszatértek, hogy megtiszteljék az Úr Nityananda örömére készített lakomát és speciális fogásokat, Govardhana Lál viszont még egy kicsit a faluban maradt, mivel egy kedves bhakta-házaspár meginvitálta Őt ebédre.

Rövid szünet után bhajanával folytatódott a program a templomszobában, majd egy jelmezbál következett az Urak örömére. A gyerekek sokféle színes és ötletes jelmezben vonultak fel Radha-Syama, az Úr Nityananda és a bhakták előtt: megjelent előttünk az Úr Visnu, Gaura-Nitai, egy kívánságteljesítő fa, sőt, még Mayadevi is! A csodálatos nap egy fergeteges Gaura-arati kirtanával zárult.

Nehéz volt eldönteni, hogy hol volt szebb a darsana aznap: a budapesti templomban vagy itt Krisna-völgyben, hiszen a budapesti pujarik is csodaszépen felékesítették mind Dayal-Nitai–Vijaya-Gaurangát, mind az oltárukat! Budapesten szintén kirtanák, bhajanák és Nityananda-katha váltogatta egymást a nap folyamán, s az ottani fesztiválon részt vevő bhakták egy csodaszép abhisekán is részt vehettek, ahol a kis Gaura-Nitait fürdették meg a bhakták.

A hónapot az immár hagyománnyá vált Bhakti-phalam-kirti fesztivállal zártuk Sri Sri Radha-Syama örömére, melynek során a farm különböző osztályainak vezetői beszámoltak az előző évben elért eredményeikről és a kiemelkedő eseményekről, majd felajánlottuk a bhakták előző évi eredményeit és erőfeszítéseit az Isteni Pár lótuszlábainál, s áldásaikat kértük az idei évi szolgálatainkra. Ezenkívül minden osztályban kiválasztottunk egy bhaktát, akit kiemelkedő szolgálatáért dicséretben részesítettünk, s ajándékkal köszöntük meg odaadó törekvéseit.

Február hónapban három új adományozó csatlakozott a Nitya-seva projekthez, hogy felajánlja adományait Sri Sri Radha-Syama és Sri Sri Gaura-Nitai lótuszlábainál. Az egyik támogató bhakta az eltávozott nagymamája nevében kezdett el egy Nitya-sevát fizetni. Úgy érezte, ez a legmegfelőbb módja annak, hogy tiszteletét fejezze ki szeretett nagymamája iránt, s méltóképp vegyen búcsút tőle. Így szeretett volna minden tőle telhetőt megtenni, hogy eltávozott szerettének lelke kedvező születést kapjon következő életében. A tőle kapott örökségének egy részét az Urak imádatára adományozta, abban a reményben, hogy Radha-Syama és Gaura-Nitai a legmagasabb rendű áldásban fogja majd őt részesíteni. Köszönjük szépen mindenkinek, aki februárban csatlakozott a Nitya-sevások csapatához, s várjuk a márciusi jelentkezőket!

Addig is arra kérünk benneteket, tekintsetek bele a márciusi Nitya-seva naptárba! Ebben a hónapban már nincs túl sok nap, amik közül válogatni lehet! A szabad napok a következők:
 
1., 2., 8., 9., 14., 16., 17., 19., 20., 24. és 26.

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
Syamajiu Dasi

2019. március 11., Új Vraja-dhama

How Can You Help?