Nitya-seva Hírlevél - 38. szám

 2018. november

 

Kedves Bhakták!
 
Kartikka hava bővelkedik a szebbnél szebb fesztiválokban, melyek még kedvesebbé teszik ezt az amúgy is rendkívül kedvező hónapot a bhakták számára. November rögtön az egyik legédesebb ünneppel kezdődött: Radha-kunda megjelenési napja 1-jére esett. Mindannyian kimentünk a Radha-kunda partjára, s ott hallgattuk meg a Srimati Radharani kedvenc tavának megjelenéséről szóló kedvtelést. Elénekeltük a Radha-kunda-astakát, mécsest ajánlottunk, s közben a bhakták imádatukat fejezték ki a Radha-kunda közepén lévő trónon tündöklő kis Radha-Syamának.

Alig egy héttel később, Dipavali napján az Úr Ramacandra Ayodhyába való hazatérését ünnepeltük. A templomban, az utakon és a bhakták házainál mécsesek és gyertyák gyúltak, s egész Krisna-völgy ünnepi fényben tündökölt. Így járta végig Sita-Rama-Laksmana és Hanuman ökrösszekéren Krisna-völgy utcáit, miközben a bhakták kirtanával kísérték és felajánlásaikkal köszöntötték Őket. Voltak köztük olyan szerencsések is, akiknek a házába is betértek útközben, hogy elfogadják a szeretettel felajánlott ételeket és aratit.

Másnap volt Govardhana-puja napja, s bár a nagy fesztivált csak három nappal később, szombaton tartottuk, természetesen ezen a napon is egész nap főztünk Govardhana Lálnak. Igazából ekkor már két hete folyamatosan főztek a bhakták, hogy a fesztiválos nagy felajánláshoz minél több édes és sós fogás gyűljön össze Giriraja örömére. Ilyenkor a falu apraja-nagyja kiveszi részét a sütés-főzésből – az óvodás korú gyerekektől a legidősebbekig.

A Govardhana-puja előtti héten valójában nemcsak itt, hanem az egész országban lázasan készülődnek a bhakták, a budapesti és a vidéki központokban egyaránt, hogy ők is minél több felajánlást hozhassanak Girirajának! Az idén 1920 kilogramm ételt ajánlottunk fel Neki, amelyből kicsit több mint 1000 kiló készült itt, Krisna-völgyben, a többi pedig a távol élő bhakták odaadó felajánlása volt Govardhana Lálnak. Mosolyából ítélve nagyon elégedett volt az ajánlattal! Ezenkívül persze abhisekát is ajánlottunk Neki, valamint az aznapi program jó része a tehenészetben zajlott, ahol Radha-Syama kedvenceit, a teheneket imádtuk. Ilyenkor, a program előtti napokban a bhakták minden évben kitisztítják a gosalát, majd egy szép oltárt készítenek Govardhana Lálnak, ahová szintén édességekkel várják Őt, és sok-sok csapátit sütnek a teheneknek. Giridhárinak pedig a helyi Govardhana-hegynél tartottuk az aratit, s lelkes kirtana közepette ott jártuk körbe Govardhana Lált is.

A Nitya-seva adományokat illetően is sikeres volt a Govardhana-puja, hiszen – az előző fesztiválokhoz hasonlóan – most is sokan érkeztetek befizetésekkel az Urak örömére. Ebben a hónapban három új Nitya-seva befizetés történt: két család újonnan  csatlakozott a támogatók csapatához és részletekben vállalták a fizetést, egy család pedig a második Nitya-seva támogatását utalta át egy összegben. Továbbá még egy család kezdte el felemelni a régi befizetését az új összegre! Ezúton is hadd köszönjük meg mindannyiótoknak a szolgálataitokat! Biztosak lehettek benne, hogy Radha-Syama és Gaura-Nitai a kegyüket záporozzák majd rátok. Volt még két adományozó, akit kiemelnénk: bár nem teljes Nitya-sevát támogattak, de mindketten úgy adományoztak, hogy még sohasem jártak Krisna-völgyben, csak Facebookon követik Radha-Syamasundara Nitya-seva oldalát, és annyira elragadta őket az isteni pár szépsége, hogy ők is szerettek volna valahogyan részt venni az imádatukban. Jaya Radha-Syama!

De a Govardhana-pujával még nem ért véget a fesztiválözön. Két nagy esemény várt még ránk karttika vége felé közeledve. Srila Prabhupada eltávozását a fesztivált követő napon ünnepeltük meg: alapító acaryánk kiemelkedő jellemére és tetteire emlékeztünk, majd eltávozásának időpontjában kirtanát és aratit tartottunk a tiszteletére, s közben mindannyian mécsest ajánlottunk neki.

Az utolsó ünnepnap pedig Gopastami volt, ami a bhakták egyik legkedveltebb napja, hiszen ez az egyetlen nap az évben, amikor Srimati Radharanit turbánban és gopa-ruhában láthatják! Az idén is csodálatos darsanában volt részünk, így még jobban megelevenedett a kép az elménkben, amikor a csodálatos kedvtelést hallgattuk: hogyan jutott ki Srimati Radharani tehénpásztorfiúnak öltözve Yavatából, hogy találkozhasson az Ő Syamájával…

De végezetül térjünk még vissza egy percre a Nitya-seva birodalmába és nézzük meg, mely napok szabadok még a Nitya-seva naptárban! Ebben a hónapban a következő dátumok közül tudtok válogatni:
 
1., 4., 5., 6., 8., 10., 11., 13., 15., 16., 17., 19., 22., 23., 24., 25., 26., 27.

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
Syamajiu Dasi

2018. december 11., Ú Vraja-dhama

How Can You Help?