19. szám - Nitya-seva hírlevél

 2017. április

  Kedves Bhakták!
 
Április hónap legkiemelkedőbb eseménye az Úr Ramacandra megjelenési napja volt. Syamasundara aznap nyíllal a kezében varázsolta el a bhakták elméjét, s ezen az fesztivál-napon Radha-Syama nem nappali, hanem esti ruhát kapott ajándékba. Az Úr Ramacandra tökéletes uralkodása, a rama-rajya még most, évezredekkel később is etalonnak számít. A reggeli lecke során erről emlékeztünk meg: közösen gyűjtöttük össze, hogy miért is voltak olyan boldogok az emberek az Úr Rama uralkodásának idején, s azt is megvitattuk, hogy hogyan lehetne a közösségünkben is megvalósítani azokat az elveket, melyeknek köszönhetően mindenki elégedetten tudta végezni a kötelességeit az Úr Rama idejében.

A Krisna-völgyi tehénkihajtó fesztivál ugyan nem a hagyományos vaisnava ünnepkör része, de a helyi bhakták körében nagyon népszerű, s évről évre egyre több látogatót is vonz. Radha-Syama kedvenc állatai a tehenek, s mivel a helyi éghajlat nem teszi lehetővé, hogy egész évben kint legeljenek a környező legelőkön, a telet az istállóban töltik, és a tavasz beálltakor már alig várják, hogy újra a friss, zöld füvet legelhessék. Mikor a legelők már készen állnak, a reggeli program után közösen kimegyünk a tehenészethez Govardhana Lállal, s együtt nézzük végig a mókát, ahogy először mennek ki legelni a tehenek. Mennek? Szaladnak, boldogan ugrándoznak, játszanak… és persze jóízűen lakmároznak, s a friss vrajai fűtől még dúsabb és ízletesebb lesz a tejük Radha-Syama örömére. Ha tehetitek, legalább egyszer látogassatok el Ti is egy ilyen fesztiválra! Higgyétek el, nem fogjátok megbánni!

    

Idén Aksaya Tritiya kedvező napja is áprilisra esett. Az aksaya szó jelentése: „végtelen”, „soha el nem múló”. Sok kiemelkedő esemény fűződik ehhez a naphoz, de az egyik fő dolog, amiről híres: ha valaki Aksaya Tritiya napján kezd bele egy tevékenységbe, az növekedni fog és biztosan nagyon gyümölcsöző lesz. Ezen felbuzdulva egy kedves magyar házaspár és egy azerbajdzsáni bhakta ezen a kedvező napon kezdett el egy-egy teljes Nitya-sevát fizetni, s többen is erre a napra időzítették a Nitya-seva részleteik vagy alkalmi adományaik befizetését.

És mivel Radha-Syama vonzereje és a bhakták odaadása nem ismer határokat, április végén Amerikából, egy régi támogató családtól is érkezett egy teljes Nitya-seva támogatás. Hiszen sokan vannak köztetek, akik már régóta adományoztok a különböző projektekre. Nagyon köszönjük folyamatos támogatásotokat, és biztosak lehettek benne, hogy Radha-Syama áldása kíséri az erőfeszítéseiteket. Legyen erre tanúbizonyság az a történet, melyet nemrég mesélt el az egyik bhakta, aki tavaly fizette be Nitya-seva támogatása utolsó részletét. Ő már évekkel ezelőtt befizette a régi Nitya-seva összeget, s amikor 2015-ben emelkedett a támogatás, folytatta a részletfizetést, s elhatározta, hogy 2016 végéig a teljes adományt befizeti. Az utolsó nagyobb részlet előtt gondolkodóba esett, hogy oda tudja-e adni egyben azt az egész összeget. De úgy gondolta, hogy lesz, ami lesz, ő Krisnára bízza magát… s befizette a laksmit. Másnap kapott egy szerződést, ami pont ugyanaz az összeg volt, mint az utolsó befizetése. Radha-Syama viszonozta a Beléjük vetett bizalmát!
 
Nitya-seva napok tekintetében május első három hete elég szépen be van telve.
Íme azok a napok, amik még választhatóak:
május 6-7, 13-14, 17-18 és 21;
23-a után viszont még az összes nap szabad!

Jaya Radha-Syama!

2017. május 8, Új Vraja-dhama

A Nitya-seva csoport nevében szolgátok:
Syamajiu dasi

Hogyan segíthet?

Letölthető anyagok